Sfânta Muceniţă Filofteia, ajunsă sfântă la doar 12 ani

Sfânta Muceniţă Filofteia, ajunsă sfântă la doar 12 ani
În fiecare an, pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia, ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor.

Sfânta Muceniţă Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea undeva la sud de Dunăre, însă nu se poate spune exact cărui neam aparţinea, celui românesc ori celui bulgăresc. Numele său se traduce prin "iubitoare de Dumnezeu".

Se povesteşte că ea mergea zilnic la câmp pentru a-i duce de mâncare tatălui ei, dar până să ajungă la el, nu se putea îndura să nu împartă din bucate cu sărmanii pe care-i întâlnea pe drum. Aşa se face că, într-o zi, tatăl supărat că-i vine cu prea puţine merinde, o loveşte cu barda, provocându-i o rană la picior de la care, la scurt timp, i se va trage moartea, la doar 12 ani.

Moaştele sale se află, de la sfârşitul sec. al XIV-lea, la Curtea de Argeş, însă, iniţial, acestea au fost duse la Tarnovo, unde au ramas pană în anul 1393 când au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp, iar, după înfrangerea armatelor creştine la Nikopole, odată cu creşterea ameninţării turce, moaştele au fost oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418) care le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul "Sf. Nicolae", de la Curtea de Argeş, fapt care explică şi alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat dupa ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfinţită la 15 august 1517, moaştele au fost aşezate aici a doua zi, cand s-a facut şi proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi), relatează crestinortodox.ro.

Pe săculețul în care se află rămășițele acesteia se poate citi un fel de blestem care ar fi fost scris la îndemnul Mitropolitului Cosma în 1791, temându-se ca nu cumva moaştele să se piardă, să fie împrăştiate: „să se ferească cel care va cuteza să ciupească cât de puţin din sfintele moaşte, căci am pus blestem asupra lor".

Sfanta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, în special a fetelor, pe care le ajută la măritiş şi să aibă o viaţă liniştită.

Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepartată a Sfântului Ilie, numită şi "aducatoarea de ploi". Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă urmate de ploi şi, de asemenea, roadele s-au dovedit mai bogate.

Tradiţia populară spune că, în 7 decembrie când este prăznuită Sfânta, nu se folosesc obiecte ascuţite în casă, nici pâinea nu se taie cu cuţitul în această zi, ci se rupe cu mâna, pentru a avea spor şi sănătate.

Sărbatoarea Sf. Filofteia se ţine şi pentru a fi feriţi de boli şi necazuri atât noi, cât şi animalele noastre.

Comenteaza