Adormirea Maicii Domnului. Ce Nu trebuie să faci astăzi

Adormirea Maicii Domnului. Ce Nu trebuie să faci astăzi
| Foto: crestinortodox.ro

În fiecare an, pe 15 august, Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini, zi în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului, trecerea ei în nefiinţă. 

Pe 15 august nu se fac urări de "La mulţi ani" şi se spune că este mare păcat, pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria. S

Pe data de 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, se fac urările de La mulţi ani, atunci când se cinsteşte Naşterea Maicii Domnului.

Pe 15 august, este ziua în care facem pomenire de mutarea ei din această viaţă, la cea veşnică. Mărturii despre existenţa sărbătorii Sfintei Marii sunt încă de la  începutul secolului al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, însă, cinstirea Maicii Domnului este prezentă înainte de această perioada, scrie crestinortodox.ro. 

Maica Domnului este singură persoană dintre sfinţii Bisericii Ortodoxe care are o rânduiala liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. Cei care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cânta imnuri precum Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locaşului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare, conform sursei citate.

De Sfânta Maria se merge la biserică şi se participă la slujbă. Potrivit tradiţiilor, ziua de 15 august este ultima în care mai poţi culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată, chiar dacă nu mai este zi de post.

 

sursa: realitatea.net

Comenteaza