Calendar ortodox 2018 | Daniil Sihastrul, sfântul care alunga demonii şi alina suferinţele

Calendar ortodox 2018 | Daniil Sihastrul, sfântul care alunga demonii şi alina suferinţele

În fiecare an, pe 18 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, pe Sfântul Daniil Sihastrul. 

Daniil, care a trăit între anii 1400 și 1482 este cunoscut de credincioși și sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia Sfântului nostru cu proorocul prezent în vechiul Testament.

Se naște la începutul celui de-al XV-lea secol, într-un sat situat în apropierea orașului Rădăuți, unde primește numele de botez Dumitru. Contemporan cu Ştefan cel Mare, Daniil se călugăreşte la 16 ani cu numele David la Mănăstirea „Sfantul Nicolae” din Rădăuți.

Potrivit calendarortodox.ro, Daniil ajunge la Schitul Sfântului Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna, locul care marchează intrarea sfântului în monahism. Ulterior alege să se retragă pe o stânga, pe un mâl al pârâului Viteul, unde va creă un paracris, la care pridvorul, naosul și altarul se mai pot vedea și în zilele noastre. Mai mult, dedesubt se poate orbserva o încăpere, săpată în întregime în piatră, pe care sfântul o va consideră drept chilie.

Se spune că Daniil i-a prezis Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare faptul că va urcă pe tronul Moldovei. Potrivit spuselor lui Ioan Neculce, Daniil îl îndeamnă pe Ștefan să nu se dea bătut în luptă să împotrivă turcilor. Mai mult, se spune că tot de la Daniil ar fi venit și îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna. De asemenea, Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

Nu se cunoaşte data exactă a morţii, însă foarte mulți spun că acesta ar fi trecut la cele veșnice în preajmă anului 1482, iar că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. 

Comenteaza