Calendar ortodox 2019 | 14 ianuarie. Sfinţii pomeniţi astăzi

Calendar ortodox 2019 | 14 ianuarie. Sfinţii pomeniţi astăzi

Sfinţii Cuvioşi Părinţi ucişi în Sinai şi Rait sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 14 ianuarie.

Muntele Sinai a purtat pentru creştini o semnificaţie aparte, din perspectiva tradiţiei vechi-testamentare, fiind locul în care Dumnezeu a dat legea poporului ales. Aici s-au întemeiat numeroase aşezăminte monahale, care au susţinut tradiţia monahismului sinaitic.

Călugării nevoitori în aceste locuri, aflate în calea năvălirilor barbare, au plătit adeseori cu sânge credinţa şi mărturisirea lor. Astfel au fost şi părinţii ucişi în prima năvălire de la începutul secolului al IV-lea, când au pierit în Sinai 39 de pustnici şi în Mănăstirea Rait 38 de călugări.

După aceasta, trecând mai mulţi ani, în zilele Sfântului Nil Sinaitul, Muntele Sinai iarăşi a fost călcat de barbari. Năvălirea a doua a fost relatată de Sfântului Nil (Sfântul Nil a fost prefect (eparh) al Constantinopolului în timpul domniei împăratului Teodosie al II-lea (401-450) şi a ales împreună cu soţia sa şi cei doi copii să intre în monahism).

Aflăm, astfel, că martirizarea cuvioşilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care şi Sfântul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Sfântul Nil şi-a găsit fiul care a fost vândut ca rob şi a fost răscumpărat de episcopul cetăţii Eluzia, care l-a şi hirotonit preot.

Comenteaza