Calendar ortodox 2019 | 29 ianuarie - Aducerea moaștelor Sfântului Ignaţie Teoforul

Calendar ortodox 2019 | 29 ianuarie - Aducerea moaștelor Sfântului Ignaţie Teoforul

Biserica ortodoxă prăznuieşte astazi aducerea moaştelor Sfântului Ignaţie Teoforul la Antiohia. 

Sfântul Ignatie Teoforul, care a fost unul dintre cei mai însemnați ucenici ai Sfântului Evanghelist Ioan, a fost și martirizat, pentru credinţa sa, pe 20 decembrie, anul 107 d. Hr.

Numele “Teoforul” înseamnă “purtator de Dumnezeu“. Potrivit tradiției ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în brațe pentru a-l arată ucenicilor Săi că model de smerenie. Sfântul a fost martirizat la Roma, în timpul domniei împăratului Traian, după ce a fost arestat, împreună cu alți creștini. 

Astăzi, Biserica face pomenirea aducerii moaştelor sale de la Roma la Antiohia. Îndată după ce fiarele i-au sfâşiat trupul, creştinii din Roma, precum şi cei care-l însoţiseră din Antiohia la Roma au adunat cu grijă oasele mai mari ce rămăseseră şi le-au pus cu cinste, într-un loc însemnat, afară din cetate. Dar nu după multă vreme, tot sub împărăţia lui Traian, moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul au fost trimise de la Roma la Antiohia, pentru întărirea şi mângâierea păstoriţilor sfântului. Şi a fost călătoria lor cu multă slavă, pentru că toţi creştinii doreau să le cinstească. Şi au fost puse mai întâi în cimitirul de lângă poarta Dafne din Antiohia, iar în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450) au fost aşezate într-o biserică din cetate, închinată Sfântului Ignatie, fiind cinstite de către creştini, ca un adevărat izvor de puteri dumnezeieşti, scrie ziarullumina.ro.

Tot astăzi, se face și pomenirea Sfinților șapte Mucenici care s-au săvârșit în Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Româno, Iacob și Parigorie, a Sfinților Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul, și Mochie, citetul, a Sfinților Mucenici Sarvil și Vevea, sora lui, a Sfântului Mucenic Varsemeu, a Sfântului Cuvios Afraat, a Sfântului Cuvios Achepsima și a Sfântului Mucenic Dimitrie Hiotul.

Comenteaza