Călugării de la Mănăstirea Nicula vor pregăti, pentru 15 august, 15.000 de porţii de sarmale şi cozonaci

Călugării de la Mănăstirea Nicula vor pregăti, pentru 15 august, 15.000 de porţii de sarmale şi cozonaci

La Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, se află o icoană  despre care credincioşii cred că e făcătoare de minuni. IPS Andrei Andreicuț va oficializa, miercuri, 15 august, începând cu ora 09:00, Sfânta Liturghie Arhierească.

„Pelerinajul este prin excelenţă o călătorie a credinţei pe care creştinii îl fac la mănăstiri sau în alte locuri sacre. Pe lângă faptul că pelerinajul presupune parcurgerea unui drum, preferabil pe jos, el îi obligă pe oameni la asumarea unei stări interioare de smerenie şi penitenţă“, a declarat preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

"La noi, un loc sfânt care este vizitat anual de zeci de mii de pelerini de pretutindeni este Mănăstirea Nicula, una din vechile vetre de viaţă mănăstirească din Ardeal, ale cărei rădăcini coboară până în anul 1552.

Aici, an de an pelerinii sporesc; numai la slujbele hramului, din noaptea de 14 august şi ziua de 15 august, participă câteva zeci de mii de închinători, fără nici o discriminare confesională, etnică sau de altă natură; e sigur că printre ei se află şi catolici, greco-catolici, şi chiar protestanţi, fără ca cineva să fi fost cumva împiedicat sau stânjenit“, povesteşte părintele Ivanov.

La sfântul lăcaş sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni, de aceea peste 220 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, poliţişti şi pompieri vor asigura ordinea şi siguranţa publică. „Jandarmii sunt prezenţi încă din data de 13 august, atât pe traseele de afluire-defluire, în zona mănăstirii şi în interiorul acesteia, cât şi pe timpul procesiunii religioase, de la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla la Mănăstirea Nicula, pentru evitarea producerii oricăror fapte de natură antisocială.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca recomandă participanţilor să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să evite consumul de alcool, să îşi supravegheze obiectele de valoare deţinute şi să evite implicarea în orice fel de incident“, precizează reprezentanţii jandarmilor.

În 15 august, de „Adormirea Maicii Domnului”, Sfânta Liturghie va începe de la ora 05:00, urmată de Acatistul Adormirii Maicii Domnului.

IPS Andrei Andreicuț va fi prezent pentru a oficializa, începând cu ora 09:00, Sfânta Liturghie Arhierească în sobor de arhierei, preoți și diaconi, după care va susține și o predică. Alături de Mitropolitul Andrei, în sobor vor fi doi episcopi din Siria: Qais, episcop de Erzurum și Nicholas, Episcop de Hamma.

 

Comenteaza