Eveniment religios de anvergură: Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic

Eveniment religios de anvergură: Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic
2.100 de tineri din cele 12 dieceze şi eparhii ale Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice din România vor participa din 22 până în 26 iulie la cea de-a XIII-a ediţie a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic (INTC).

Participanţii vor fi însoţiţi de episcopii catolici şi de peste 100 de preoţi de rit bizantin şi latin, ei urmând să participe zilnic la Sfintele Liturghii, ce vor fi celebrate la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, situat pe str. Moţilor nr. 26.

Liturghia de deschidere a INTC va fi celebrată joi, de la 11:30, în rit bizantin, de Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma. De asemenea, duminică, de la ora 10:30, PS Florentin Crihălmeanu va celebra Sfânta Liturghie de încheiere, în timp ce în 24 şi 25 iulie slujbele vor fi celebrate în rit latin, de la ora 11:30, de către episcopii romano-catolici.

Un element central al programului este Cateheza, care va avea loc  în perioada 23-25 iulie, de la ora 9:00, în curtea Episcopiei. Ea va fi susţinută de Părintele Daniel Ange din Franţa, fondatorul comunităţii Jeunesse Lumière, autor a peste 50 de lucrări şi cărţi creştine.

Aulele Universităţii Babes-Bolyai vor găzdui după-amiaza programe alternative. „Prin aceste programe dorim ca şi timpul după-amiezelor INTC să fie un timp de calitate, în care tinerii să poată aprofunda subiecte conectate la viaţa de zi cu zi, să găsească răspunsuri la întrebările existenţiale", a explicat Codruţa Fernea, reprezentant al organizatorilor.

În cadrul UBB vor fi amenajate şi câteva spaţii expoziţionale. Totodată, Parcul Central va deveni pe parcusul desfăşurării evenimentului un loc al întâlnirii, în care tinerii vor putea să se cunoască şi să discute.

La începutul şi spre finalul evenimentului tinerii vor putea participa la câte un festival cu muzică, scenete şi programe recreative. Un moment de mare interes va fi Concertul Voltaj (în deschidere Boemis şi 3 O'Clock), programat să aibă loc joi, de la ora 20:30, în Piaţa Unirii.

La nivel spiritual, vineri, de la ora 20:30, este programată o mare procesiune prin oraş, pornind din Piaţa Unirii spre Mănăstirea Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului de pe str. Romul Ladea.

Semnificativă este şi componenta turistică a oraşului, astfel că organizatorii INTC vor organiza un tur ghidat prin Cluj care va cuprinde contemplarea „Clujului panoramic" din turnul Bisericii Sfântul Mihail şi vizite la diferite muzee.

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic are loc o dată la trei ani, se inspiră din Zilele Mondiale ale Tineretului şi este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică şi de o eparhie greco-catolică. Clujul a mai găzduit, în organizarea Bisericii Greco-Catolice, cea de-a VII-a ediţie a INTC cu tema "Sfinţenie pentru zilele noastre", în anul 1998.

Etichete
Comenteaza