Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce nu ai voie să faci astăzi

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce nu ai voie să faci astăzi

Pe 2 februarie, la 40 de zile după Nașterea Domnului, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. 

Această sărbătoare este prăznuită la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Mântuitorul a fost dus de Fecioara Maria și dreptul Iosif la Templu pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice prunc de parte bărbătească întâi născut să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, potrivit crestinortodox.ro.

Pornind de la această sărbătoare, a rămas tradiția ca nou-născuții să fie aduși de mame la biserică pentru închinare și citirea moliftei de curățire la 40 de zile de la naștere. Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei aduce pruncul drept ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută și sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor.

Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni.

Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

O altă tradiție veche la Întâmpinarea Domnului este ca bărbatul, capul familiei, să meargă la vie în dimineața Întâmpinării Domnului. Acesta trebuie să aibă la el un fel de caltaboș și o sticlă de vin. Va oficia, astfel, un fel de ritual.

După ce va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine. Va bea apoi din vin și la final va rosti: “ Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!

Ce nu ai voie să faci în ziua praznicului Întâmpinării Domnului

În această zi de mare sărbătoare sunt interzise anumite lucruri. Așadar, dacă vrei să îți meargă bine, ține cont de acestea:

  • Nu ai voie să mănânci nimic până la terminarea Sfintei Liturghii. În caz contrar vei avea probleme cu stomacul.
  • În ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi cu cei apropiați.
  • Potrivit tradiției populare, pe 2 februarie nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții.
  • În această zi nu ai voie să tai cu foarfeca pentru a nu fi invadat de gândacii forfecari.
  • În ziua praznicului Întâmpinării Domnului nu cere bani sau nu pretinde alte lucruri dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • În această zi nu se coase, nu se tricotează, nu se spală, nu se croșetează, și nu se mătură gospodăria. De asemenea, nu ai voie să calci rufe.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
Comenteaza