Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roşie în calendar. Ce nu este bine să faci în această zi

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roşie în calendar. Ce nu este bine să faci în această zi

Întâmpinarea Domnului este prăznuită de creştini în fiecare an, pe 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun.

Sărbătoarea de pe 2 februarie marchează aducerea pruncului Iisus la Templul Vechi din Ierusalim, la 40 de zile de la naștere. Fecioara Maria, împreună cu Sfântul Iosif, au mers cu fiul Lui Dumnezeu în lăcașul Sfânt, pentru a fi închinat, cum se cuvine.

Întâmpinarea Domnului sau Stratenia este cea mai importantă sărbătoare din luna februarie. Deoarece pică într-o zi de vineri, iar unii credinioşi obişnuiesc să ţină post, Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare cu dezlegare la peşte.

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas și în tradiția populară ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei, și aduce pe noul-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Obiceiuri și tradiții de Întâmpinarea Domnului

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului potrivit crestinortodox.ro.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă nu își vede umbra și rămâne afară, înseamnă că este aproape primăvară.

Din bătrâni se spune că, dacă această zi este caldă, atunci și vara va fi călduroasă și îmbelșugată, însă dacă este frig și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare.

“Târcolitul viilor”- obicei vechi la Întâmpinarea Domnului - capul familiei  trebuie să meargă la vie în dimineața Întâmpinării Domnului. Acesta trebuie să aibă la el un fel de caltaboș și o sticlă de vin.  Va oficia, astfel, un fel de ritual.

După ce va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine. El bea apoi din vin.  La final va rosti: “ Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!

Superstiții de Întâmpinarea Domnului

Se spune că cine lucrează pe 2 februarie, va avea parte de probleme şi necazuri. De asemenea, în această zi nu ai voie să speli rufe, și nici să coşi sau să tricotezi.

Tot astăzi nu este bine să te căsătorești, pentru că vei avea ghinion.

Se mai spune că cine se naște de Întâmpinarea Domnului ar putea să aibă parte de multe probleme în viață.

 

 

 

Comenteaza