Mitropolitul Clujului: "Atentatele teroriste și războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor"

Mitropolitul Clujului:
Atentatele teroriste și lăcomia producătorilor și a traficanților de arme au reprezentat subiectul central al predicii pe care mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a ținut-o în cadrul Slujbei de Liturghie dedicată celebrării zilei Adormirii Maicii Domnului.

Înaltul prelat s-a referit astfel la războaiele care au cuprins lumea în ultima vreme și la oamenii nevinovați care cad victime lăcomiei și politicilor greșite.

'Atentatele teroriste și războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă, noi, românii, avem, din harul lui Dumnezeu, pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste și în lume războaie. Cu predilecție în Orientul Mijlociu și în Asia, creștinii sunt ținta agresiunilor, expulzărilor și masacrelor, bisericile și mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară. (...) Atentatele teroriste, războaiele pun în pericol identitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat, la obârșie stă păcatul. (...) Dacă este vorba de atentate teroriste și de războaie, ele se duc cu arme. Cine le oferă arme și pentru ce? Pentru a câștiga bani, chiar cu prețul catastrofelor ce se declanșează, producătorii și traficanții de arme fac lucrurile acestea', a spus mitropolitul Andreicuț la începutul predicii sale, citat de agerpres.ro.

Mitropolitul s-a referit în continuare la pericolul pierderii credinței. 'Neamurile pier nu atunci când își pierd ființa statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor. (...) Cortegiul de suferințe ce ne agresează au obârșia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu și o viață spirituală normală', a spus mitropolitul Clujului, subliniind pericolul pierderii identității culturale odată cu pierderea credinței.

Aceasta a acuzat slaba reacție a comunității internaționale când sunt uciși mii de creștini, sunt dărâmate biserici și mănăstiri, iar oamenii sunt obligați să plece în pribegie, părăsindu-și locuințele.

Înaltul prelat a amintit de crearea Uniunii Europene într-un moment cheie al istoriei europene, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și după trei decenii de războaie care au măcinat continentul.

'După cele două războaie mondiale, expresie a păcatelor oamenilor, fondatorii UE s-au gândit să creeze un spațiu al păcii și al prosperității și își propuneau să salveze Europa, care are obârșie creștină, păstrându-i valorile. Părinții fondatori, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Jean Monnet, au căutat un steag reprezentativ pentru comunitatea ce o creau și s-au inspirat din Scriptură. Sub oblăduirea Maicii Domnului a fost pusă Europa, steagul este albastru, pentru că albastru este culoarea Maicii Domnului, iar cele 12 stele îi reprezintă pe cei 12 apostoli, pentru că religia creștină, pe care ei au propovăduit-o, este religia Europei', a spus mitropolitul.

Acesta a avertizat că poate exista o legătură între pierderea spiritualității și creșterea numărului atacurilor teroriste.

'În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale și de bunuri materiale', a spus mitropolitul Clujului.

În a doua parte a predicii sale, liderul spiritual i-a îndemnat pe oameni să mediteze și la războiul dintre ei, la disputele, invidiile și lăcomiile pentru care se ceartă adesea.

'Omul a ajuns rob al păcatului, este individualist, egoist, și iubitor de sine, ar dori să posede totul pentru sine, iar când cel de lângă el prosperă, este plin de invidie. (...) Oamenii pătimași se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce și le pot procura cu ele și pentru demnități și putere. Este teribilă lupta pentru bunuri și pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă, dar nu e așa. Iar în ce privește dorința de a acumula bunuri materiale și bani, aceasta nu are limite. Corupția este flagelul greu de eradicat', mai mai spus mitropolitul Andrei Andreicuț.

 

Comenteaza