Ortodocşii se pregătesc de Bobotează cu post negru

Ortodocşii se pregătesc de Bobotează cu post negru
Credincioşii ortodocşi sunt aştepţati pe 6 ianuarie, de Bobotează, să primească apa sfinţită la Catedrala Ortodoxă din Piaţa Avram Iancu.

15.000 de recipiente cu apă sfinţită îi aşteaptă pe credincioşii ortodocşi care vor lua parte la Liturghia de la Catedrala Ortodoxă. Cei care nu apucă să ia un recipient, pot merge cu propriile sticle de acasă pentru a lua apă sfinţită pentru ei şi pentru cei apropiaţi.

„Ca în fiecare an, aşa cum prevede rânduiala Bobotezei, se face sfinţenia mare a apei, în ajun de Bobotează, apa cu care, a doua zi, pe 6 ianuarie, se vor umple recipientele pentru a fi oferite credincioşilor pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe din Cluj. La ora 10:00 dimineaţa are loc Liturghia şi se va face sfinţirea apei", a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.

Pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa credincioşilor prezenţi la Catedrala Ortodoxă.

„Jandarmii vor fi prezenţi la slujba de Bobotează şi la împărţirea apei sfinţite pentru a asigura siguranţa, dar credincioşii ortodocşi ardeleni au arătat în fiecare an că sunt foarte paşnici şi nu am avut probleme până acum", a mai spus Ivanov.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, ortodocşii sărbătoresc Botezul Domnului. În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învaţă că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate.

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, sunt oficiate, în aceste zile, slujbe speciale. Astfel, în ziua Ajunului Bobotezei se va săvârşi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare pentru a doua oară de la începutul anului.

Sărbătorind Botezul Domnului, ne aducem aminte şi că Dumnezeu s-a descoperit oamenilor ca Treime, şi că Iisus s-a arătat oamenilor ca Hristos.

Comenteaza