Pe 26 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și al mamelor

Pe 26 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și al mamelor

În fiecare an, pe 26 noiembrie creștinii din întreaga lume, îl prăznuiesc pe Sfântul Stelian Paflagonul, cunoscut ca ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. Sfântul Cuvios Stelian s-a născut într-o familie de buni creștini, într-o vreme în care Răsăritul ortodox era frământat de prigoanele împăraților bizantini.

Părinții pruncului Stelian treceau printr-o mare durere, durerea pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naștere. Singurul copil rămas în viață a fost Stelian, către care s-a îndreptat toată dragostea părintească, dar împreună cu ea și frica de a nu-l pierde. Astfel, Stelian a crescut cu o iubire nestinsă pentru copii și cu milă pentru oamenii aflați în suferință. Lipsa fraților și a surorilor din casa părintească l-au marcat pe Cuviosul Stelian pentru tot restul vieții. Îndreptat de părinți pe calea bisericii, Stelian a găsit în biserica din orașul său o a doua casă.

După moartea părinților săi, Sfântul Stelian a vândut toată averea părintească și a împărțit tot ce avea cu săracii, în numele Domnului. El însă s-a stabilit în provincia Paflagonia, pe puținul pământ creștin din Asia Mică, pe teritoriul căreia se află astăzi Turcia. Sfântul Stelian a trăit ani îndelungați într-o peșteră, la care credincioșii veneau adesea să-i ceară sfat. Așa Stelian a aflat de molimele care bântuiau acele părți și secerau copiii. Înduioșat de povestirile credincioșilor care veneau la ei, Stelian a înălțat rugăciuni smerite pentru îndepărtarea molimei.

Rugăciunile sale fierbinți la Dumnezeu sunt primite, molima încetează și mulți copii sunt salvați de la moarte. După aceste fapte, faima sa se răspândește în ținuturile învecinate, dar smerenia sa depășește cu mult cinstirea pe care i-o aduceau oamenii. Sfântul Stelian va trece la cele veșnice, dar vestea despre minunile săvârșite va ajunge până la creștinii de astăzi, care se pot ruga la el pentru vindecarea suferințelor, al bolilor sufletești și trupești, potrivit doxologia.ro.

Rugăciune către Sfântul Stelian

„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească vieţuind şi înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit, şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te laudă pe tine. Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”

(Editor web: Tatiana Untilov)

Comenteaza