Prima sărbătoare din Postul Crăciunului: Intrarea Maicii Domnului în Biserică/ Ce nu ai voie să faci astăzi

Prima sărbătoare din Postul Crăciunului: Intrarea Maicii Domnului în Biserică/ Ce nu ai voie să faci astăzi

În calendarul ortodox, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima sărbătoare din Postului Crăciunului.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului mai este numită și Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia. Sărbătoarea aminteşte de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Ioachim și Ana L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui.

Ce este interzis să faci astăzi:

Nu ai voie să te ocupi de treburi casnice, precum spălatul hainelor murdare. Sunt interzise activitățile legate de oierit sau de prelucrare a lânii.

Trebuie să eviți tensiuniile cu persoanele cunoscute. Stai departe de orice fel de disputeastăzi, iar dacă ești certat cu cineva este bine să încerci să te împaci, să îți ceri iertare de la acestea.

Tot în această zi, pentru a alunga strigoii și spiritele diavolești se ung cercevelele ferestrelor cu usturoi.

De asemenea, de Vovidenie este dezlegare la pește. Este recomandat să ducem la biserică bucate de post și preparate din pește pentru a fi sfințite, care urmează să fie împărțite copiilor și oamenilor nevoiași. Potrivit tradiției, persoanelor care îi neglijează pe cei nevoiași,  în această zi, și nu aprind o lumânare sau nu spun o rugăciune pentru ei, le vor lipsi anumite bucurii.

 

Comenteaza