Ritual tradițional în Joia Mare. PS Florentin Crihălmeanu a spălat picioarele a 12 seminarişti

Ritual tradițional în Joia Mare. PS Florentin Crihălmeanu a spălat picioarele a 12 seminarişti
| Foto: Arhivă

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a spălat, joi, picioarele a 12 seminarişti, în Catedrala "Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, la fel cum a făcut Isus Hristos înainte de Cina cea de Taină.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a spălat, joi, picioarele a 12 seminarişti şi preoţi, în cadrul unui ritual prin care înaltul prelat repetă gestul făcut de Isus Hristos, care a curăţat, înainte de Cina cea de Taină, picioarele apostolilor săi.

Ritualul spălării picioarelor, pe care episcopul îl efectuează întotdeauna în Joia Mare, a fost precedat de o slujbă de Liturghie în Catedrala "Schimbarea la faţă" din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, episcopul Florentin Crihălmeanu a îngenuncheat în faţa tinerilor seminarişti, le-a spălat picioarele, turnând apă dintr-un ulcior, apoi le-a şters cu un prosop şi le-a sărutat.

"În Joia Mare trebuie să medităm asupra a patru teme, prima fiind spălarea picioarelor, pe care Mântuitorul Isus o face ucenicilor, inclusiv lui Iuda, arătând de fapt semnul slujirii. Isus ne spune: 'acela care vrea să fie mai întâi între voi să fie ultimul, cel din urmă şi slugă tuturor'. Al doilea semn pe care Isus îl face este semnul sfintelor taine ale euharistiei şi preoţiei. Sunt cele două sacramente care menţin viaţa Bisericii", a spus, presei, la final, PS Florentin Crihălmeanu.

A treia temă de meditaţie la care episcopul îi îndeamnă pe credincioşi este rugăciunea din Grădina Ghetsimani, respectiv momentul în care se dă lupta dintre voinţa umană şi cea divină, iar Isus are puterea de a spune 'nu voia ta, ci voia Ta să se împlinească'.

"Şi atunci să încercăm şi noi să renunţăm la voinţa noastră atunci când este în joc voinţa Tatălui, ascultarea. Ultima temă este cea a trădării, un semn paradoxal, pentru că semnul iubirii paterne, al sărutării, este utilizat acum ca semn al trădării lui Isus. Este o invitaţie la a nu ne lăsa ispitiţi de avere, putere şi plăcere în această lume, ci să rămânem perseverenţi întru iubirea fidelă faţă de Isus Hristos", a mai spus episcopal Greco-catolic de Cluj-Gherla. 

Comenteaza