Săptămâna Luminată| Marțea Albă: ce e interzis să faci în a treia zi de Paște

Săptămâna Luminată| Marțea Albă: ce e interzis să faci în a treia zi de Paște

Săptămâna Luminată este pentru creștini începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, de Rusalii.

A treia zi de Paști sau Marțea Albă este o zi foarte importantă în calendarul ortodox. Se spune că dacă respecți datinile acestei zile vei avea noroc tot restul anului, în caz contrar, se zice că vei fi urmărit de necazuri.

Marțea din Săptămâna Luminată nu se lucrează, nu se calcă, nu se face curat și nu se lucrează ogoarele. Femeile dau de pomană pasca și vinul roșu care au rămas de la Paște. De asemenea, în ziua a treia de Paște se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

În această zi conflictele ar trebui să fie date uitării, iar supărările ar trebui să fie lăsate în urmă. Se spune că dacă pornești conflicte în a treia zi de Paști, nu vei avea parte de noroc și nici de sănătate tot restul anului. Potrivit tradiției, în Marțea Albă nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să porți dușmănie. Certurile atrag ghinionul și bolile, de aceea ar trebui să le eviți, măcar astăzi.

Comenteaza