Sărbătoare mare în calendar. Ce nu ai voie să faci azi

Sărbătoare mare în calendar. Ce nu ai voie să faci azi

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an pe 25 iulie, Adormirea Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria și bunica lui Iisus Hristos.

Sfânta Ana, bunica Mântuitorului Iisus Hristos, se trăgea din neamul lui Levi şi este cel mai mic copil al Preotului Matan şi al soţiei acestuia Maria. Celelalte două fete se numeau Maria şi Sovi. Maria s-a căsătorit la Betleem şi a născut-o pe Salomi, în timp ce Sovi s-a căsătorit şi ea la Betleem şi a dat naştere unei fete pe nume Elisabeta, nimeni altă decât mama Sfântului Ioan Botezătorul.

Ana l-a luat de soţ pe Ioachim din Galileia şi a dat naştere Maicii Domnului, Prea Sfantei Fecioare Maria, Născătoarei de Dumnezeu Fecioară. Astfel, putem afirmă că Elisabeta, Salomea şi Maica Domnului erau verişoare, iar Mântuitorul era verişor de gradul doi cu Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfânta Ana i-a dat naştere Maicii Domnului, fecioara pe care Dumnezeu o alesese că fiind cea mai sfântă din neamul omenesc şi singura femeie vrednică şi curată a vremii care să îi dea naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pe când Maria a împlinit trei ani, Ana o duce la Templu şi o oferă în slujba Domnului, în timp ce Sfânta Ana îşi va petrece restul vieţii în post şi rugăciune. Mai mult decât atât, Ana face fapte bune bune celor nevoiaşi, aşteptând clipă în care ceea ce promisese Dumnezeu se va adeveri. La vârstă de 69 de ani, Ana trece în nefiinţă şi Dumnezeu o ia alături de el în Ceruri, conform realitatea.net.

Tradiții și obiceiuri

Se spune că în această zi nu ai voie să leneveși ori să te culci devreme pentru că nu vei avea noroc în fața lui Dumnezeu. Dacă ești chemat să faci o muncă, chiar dacă e grea, nu trebuie să refuzi, ci să încerci să duci la capăt sarcina pe care ai primit-o.

De asemenea, gospodinele nu au voie să spele în această zi, cel puțin până la prânz, când se termină slujba la biserică. Este bine că în ziua Adormirii Sfintei Ana să dai de pomană pentru sufletul celor din familie plecați dintre noi.

În Ardeal se mai obișnuiește ca cel mai în vârstă din casă să ungă frunțile copiilor și nepoților cu apă sfințită, în semnul sfintei cruci.

Comenteaza