Sărbătoare ortodoxă: Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Ce nu ai voie să faci azi

Sărbătoare ortodoxă: Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Ce nu ai voie să faci azi

Pe 18 octombrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Luca, cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor.

Sfântul Luca era originar din Antiohia Siriei, fiind un om cu o aleasă educaţie, de profesie medic. Era un bun cunoscător al filosofiei, dar şi un talentat artist plastic. Toate aceste talente avea să le pună în mod strălucit în slujba credinţei creştine. În căutarea adevărului, el ajunge la Ierusalim unde Îl cunoaşte pe Iisus. Apropierea de EL i-a schimbat cu totul destinul căci, de la vindecarea trupească a pacienţilor săi, Luca avea să se dedice cu totul celor spirituale.

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Luca, care a fost de profesie medic, lucru mărturisit atât de Sfântă Scriptură, cât și de întreagă Sfântă Tradiție, L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus, iar după Pogorârea Sfântului Duh, s-a întors la Antiohia şi l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

Sfântă Tradiție îl mărturisește neîncetat pe Sfântul Apostol Luca drept zugrav și iconar al Maicii Domnului. Se crede că sfântul a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului, la multe dintre ele, el având-o drept model pe Maica Domnului în persoană, ea încă trăind în acea vreme.

În ziua Sfântului Luca (Lucinului) se săvârșeau rituri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel da gadină. Erau sistate totodată și activitățile ce implicau prelucrarea lânii și a pieilor de oi. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, întrucât oamenii țineau post negru pentru a fi feriți de lupi.

De ziua Sfântului Luca nu este bine să te cerți, să înjuri sau să blestemi, pentru că aceste lucruri se vor întoarce împotriva ta.

Comenteaza