Sfântul Dumitru. Datini şi superstiţii

Sfântul Dumitru. Datini şi superstiţii
După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie.

În ajunul sarbatorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Samedru", atunci oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri, iar cei care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an, vor fi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Se crede că focul alungă atât fiarele, dar are şi puteri roditoare, astfel încât dupa ce este stins oamenii obişnuiesc să împrăştie cenuşa în grădină.

Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.

De asemenea, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană coliva de Samedru, dar şi colaci în formă de cruce.

Prin Moldova, pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă se aşează o oaie neagră, înseamnă că iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aprigă.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă.

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradiţiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri şi primejdii. Oamenii de la ţară obişnuiau să respecte aceste superstiţii cu stricteţe pentru a-şi proteja animalele de lupi.

Tot astăzi se taie şi coamă cailor tineri pentru că această să crească frumoasă. Totuşi, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit piaptănul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri şi primejdii.

În unele zone, tăranii îl prăznuiesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

 

Comenteaza