Zeci de mii de pelerini, aşteptaţi la Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula

Zeci de mii de pelerini, aşteptaţi la Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, care va fi scoasă din biserică şi prezentată pelerinilor de Sfânta Maria Mare.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au declarat că vor fi pregătite pentru pelerini peste 15.000 de sarmale care vor împărţite, miercuri, după oficierea slujbei de Liturghie.

„Zeci de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi marţi şi miercuri la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Sfintei Maria, să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Miercuri, începând cu ora 9, este programată Sfânta Liturghie arhierească şi predica mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Alături de mitropolitul Andrei, în sobor vor fi doi episcopi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, şi Nicholas, episcop de Hamma. Călugării mănăstirii vor pregăti pentru pelerini peste 15.000 de sarmale dar şi felii de cozonac”, au spus sursele citate.

Miercuri, în curtea bisericii va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească solemnă.

„În biserica parohială din sat a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde <>. Între 1875-1879 s-a ridicat, de către episcopii greco-catolici Ioan Vancea şi Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost aşezată spre cinstire Icoana făcătoare de minuni. În anul 1948, Mănăstirea a fost confiscată, odată cu arestarea ierarhilor şi desfiinţarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autorităţile comuniste”, se arată într-un comunicat al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

După instaurarea regimului comunist, Mănăstirea Nicula a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

Comenteaza