Lucan dă replica foştilor colegi: "Încă de la înfiinţare, institutul a avut nenumărate probleme de finanţare"

Lucan dă replica foştilor colegi:
Chirurgul Mihai Lucan, care a făcut parte din conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, susţine că institutul a avut, încă de la înfiinţarea sa, în urmă cu 17 ani, probleme de finanţare.

Potrivit lui Lucan, Institutul de Urologie şi Transplant din Cluj a fost înfiinţat în anul 2000, ca urmare a eforturilor sale personale, precum şi a evoluţiei ''excelente - din 1990 până în 2000'', a fostei Clinici de Urologie din Cluj, parte până atunci a Spitalului Judeţean.

"Ideea de bază este că, încă de la înfiinţare, institutul a avut nenumărate probleme de finanţare. Scopul înfiinţării acestei instituţii a fost acela de a oferi pacienţilor din zonă alternative moderne şi eficiente de tratament. Practic, încă de la înfiinţare a avut datorii, astfel că în 2003 - 2004 şi mai târziu, lipsa finanţării ridica problema închiderii acestei instituţii. Nu s-a întâmplat pentru că, la acele date, renumele profesional al instituţiei şi al meu depăşeau graniţele ţării. Am făcut personal eforturi de neimaginat să menţin pe linia de plutire visul pentru care am făcut transhumanţă de la Bucureşti la Cluj. Din ianuarie 2017 mi-am dat demisia din toate funcţiile de la institut", se arată în comunicatul transmis de medicul Lucan.

El a precizat că, la început, Clinica de Urologie făcea parte din Spitalul Judeţean, însă ulterior ''creşterea spectaculoasă'' a activităţii de transplant şi ''necesitatea administrării directe şi eficiente a fondurilor pentru transplant'', care veneau de la Ministerul Sănătăţii sau din alte surse, au condus la separarea de celor două instituţii medicale.

"Dacă până în 1990 la Clinica de Urologie Cluj se făceau aproximativ 300 de operaţii pe an, în general de amploare mică, la sfârşitul anilor 1990 se făceau aproximativ 4.500, la 6.000 de internări (operabilitate mai mare de 80%)", se arată în comunicat.

În 27 de ani, în Clinica de Urologie, devenită mai apoi ICUTR, s-au efectuat, potrivit chirurgului clujean, mai mult de 75.000 de operaţii şi peste 2.000 de transplanturi renale şi pancreatice la adulţi şi la copii.

"Trebuie să mărturisesc că iubesc să ajut copiii bolnavi, iar tehnica învăţată iniţial de la profesorul Proca am solidificat-o în cursuri de specializare în străinătate. Am realizat multiple premiere naţionale, europene şi mondiale, cele mai multe în domeniul transplantului", a spus medicul.

Potrivit sursei citate, ICUTR a intrat în incapacitate de supravieţuire ''nu pentru că a fost delapidat de cineva, ci pur şi simplu datorită incapacităţii organizatorice actuale''.

"Ministerul are dreptate să ceară ca managerii de instituţii sanitare să absolvească cursurile de management sanitar", se mai arată în comunicat.

Conducerea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj împreună cu deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, au vorbit luni, într-o conferinţă de presă, despre problemele cu care se confruntă unitatea medicală. Medicii au făcut apel către Ministerul Sănătăţii. Mai multe detalii AICI. 

Comenteaza