1 din 3 români, la risc să facă diabet în următorii 10 ani. Evaluare gratuită a riscului în zeci de farmacii din Cluj

1 din 3 români, la risc să facă diabet  în următorii 10 ani. Evaluare gratuită a riscului în zeci de farmacii din Cluj

Peste 20% dintre românii testați în cadrul unui proiect pilot derulat în farmacii au risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.

În jur de 80% din cazurile de diabet zaharat pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Peste 4000 de români și-au evaluat riscul de diabet zaharat în cele 879 de farmacii implicate într-un proiect pilot derulat în România.

Proiectul de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 se desfășoară în cadrul unui parteneriat tripartit între Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), sub umbrela Forumului Român de Diabet.

Persoanele cu vârsta peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani se pot duce în farmaciile partenere și farmaciștii le vor face evaluarea riscului gratuit, prin intermediul unui chestionar de evaluare. În plus, vor primi informații despre factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos.

Dintre cei evaluați până acum, 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.

,,Ne bucură faptul că, de la începutul campaniei, peste 4000 de români și-au evaluat deja riscul de diabet zaharat. Vreau să le mulțumesc colegilor mei farmaciști care participă la acest proiect, contribuind astfel la un efort național de prevenție a diabetului zaharat. Prin implicarea activă a acestora, colegii mei consolidează rolul esențial al farmacistului în sistemul de sănătate publică, prin serviciile farmaceutice de educare și prevenție”, a declarat Florina Bonifate, Secretar General, Colegiul Farmaciștilor din România.

În România, există o epidemie tăcută de diabet. Un român din trei este predispus să facă diabet. Depistat într-un stadiu incipient, diabetul zaharat poate fi ţinut sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

Rezultatele preliminare oferă informații de interes și cu privire la obiceiurile alimentare, stilul de viață sau istoricul medical al populației intervievate. Astfel, peste jumătate din respondenți susțin că mănâncă zilnic fructe și legume (57,6%), iar peste două treimi din totalul respondenților susțin că desfășoară activitate fizică minim 30 de minute pe zi (68,6%).

De asemenea, 21,8% au istoric de glicemie crescută, 22,2% au antecedente de diabet în familie în rândul rudelor apropiate precum părinte, frate sau soră, iar 22,9% în rândul bunicilor, mătușilor, unchilor sau verilor primari. Un procent semnificativ de respondenți (35,9%) declară că  iau medicamente pentru tensiune arterială. Totodată, rezultatele arată că 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.

Evaluarea riscului de a dezvolta diabet zaharat se poate face în oricare dintre farmaciile participante la proiectul pilot. În județul Cluj sunt implicate în campanie 60 de farmacii - Vezi AICI lista.

Comenteaza