1 din 5 pacienţi cu GRIPĂ trebuie internat. Se pregătește declararea EPIDEMIEI

1 din 5 pacienţi cu GRIPĂ trebuie internat. Se pregătește declararea EPIDEMIEI
| Foto: sursa: stirileprotv.ro

Raportările din cursul zilei de joi, 1 februarie, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica dacă va fi declarată epidemia de gripă în România.

România este „aproape” de a declara epidemie de gripă, avertizează Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.

Potrivit medicului Adrian Marinescu, dintre cei 200 de oameni care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, aproximativ 20% sunt persoane care trebuie să rămână internate, fie că au forme severe de gripă, fie că au nevoie de monitorizare.

Marinescu mai atrage atenţia asupra faptului că mulţi dintre cei aflaţi în situaţie de risc în ceea ce priveşte virozele respiratorii nu iau măsuri elementare, precum purtarea măştii de protecţie, pentru a preveni contractarea virusului gripal.

"Dacă vă duceţi acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască. Mulţi dintre ei stau şi interacţionează unii cu ceilalţi, adică un risc real de a face gripă şi nu numai, cu forme foarte severe. Deci situaţia nu e deloc simplă”, a explicat Adrian Marinescu, la Medika Tv, citat de digi24.ro

Dacă va fi declarată epidemie de gripă sau situaţie epidemică, personalul medical trebuie să poarte cu stricteţe echipamentul de protecţie, astfel încât să nu ducă boala şi altor pacienţi. Totodată, masca de protecţie va fi recomandată atât pacienților, cât şi aparţinătorilor. Iar unităţile medicale ar trebui să găsească saloane separate pentru cei cu gripă sau viroze, dacă infrastructura medicală permite acest lucru.

Epidemia de gripă va fi şi un semnal de alarmă cu privire la vaccinare. Specialiștii spun că nu este târziu pentru vaccinarea împotriva gripei.

Reguli noi vor fi recomandate și în şcoli, dar şi în spațiile publice aglomerate. Dacă ne referim la unităţile de învățământ, aici sunt importante mai multe măsuri de proteţie. De exemplu, aerisirea periodică a claselor și triajul epidemiologic realizat, bineînțeles, înainte de începerea cursurilor.

Este bine să evităm spațiile aglomerate, iar dacă ne aflăm într-un mijloc de transport public în comun foarte aglomerat este indicat să purtăm mască de protecție.

Comenteaza