18 spitale din Cluj funcționează fără unități de transfuzii autorizate. VEZI LISTA

18 spitale din Cluj funcționează fără unități de transfuzii autorizate. VEZI LISTA
În sistemul sanitar românesc funcţionează 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie, a anunţat Ministerul Sănătăţii, în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti. 18 unităţi fără autorizaţie se află în judeţul Cluj: 10 publice şi 8 private.

LISTA SPITALELOR DIN JUDEŢUL CLUJ

Image and video hosting by TinyPic

 

Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în judeţul Cluj, în acest moment, doar şapte spitale au unităţi de transfuzii autorizate, dintre care patru sunt în Cluj-Napoca:

INSTITUTUL INIMII "NICOLAE STĂNCIOIU"

INSTUTUTUL ONCOLOGIC "IOAN CHIRICUȚĂ" STR. 21 DECEMBRIE

INSTUTUTUL ONCOLOGIC "IOAN CHIRICUȚĂ" STR. REPUBLICII

SPITAL MUNICIPAL CAMPIA TURZII

SPITAL MUNICIPAL DEJ

SPITAL ORASENESC HUEDIN

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL CLUJ-NAPOCA

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri.

De asemenea, în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

 

Comenteaza