Ascultă-ți tusea! 3 din 4 pacienți se prezintă extrem de târziu la medic și sunt diagnosticați în stadii avansate de cancer bronhopulmonar

Ascultă-ți tusea! 3 din 4 pacienți se prezintă extrem de târziu la medic și sunt diagnosticați în stadii avansate de cancer bronhopulmonar

”Ascultă-ți tusea!” este o campanie de conștientizare a stadiilor incipiente de carcer bronhopulmonar. O tuse persistentă nu trebuie tratată niciodată cu lejeritate, chiar dacă nu este contagioasă. 

Campania de conștientizare Ascultă-ți tusea!, are ca scop faptul ca oamenii să ajungă cât mai devreme la consult, dar și să învețe cum să recunoască factorii de risc: fumatul, fumatul pasiv, poluarea aerului, contactul cu anumite minerale, substanțele periculoase sau radiațiile ionizante, anumite afecțiuni virale sau factorii genetici.

Pandemia de Covid-19 a generat creșterea de cazuri depistate foarte târziu de cancer bronhopulmonar. Vârsta la care tinerii se apucă de fumat a scăzut din ce în ce mai mult, iar numărul de fumători pasivi a crescut, drept urmare, pacienții sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii, fapt care determină o rată de mortalitate ridicată. 

Deși ratele de supraviețuire în cancer se îmbunătățesc, România se situează, în continuare, cu mult sub media Europeană (15%), figurând cu o rată de supraviețuire de 11%. Având în vedere discrepanțele dintre rata incidenței și rata mortalității prin cancer în România, comparativ cu cifrele înregistrate la nivel european, există o diferență semnificativă în termeni de diagnosticare timpurie.

„Ascultă-ți tusea adresează o realitate profundă, aceea a bruiajului care ne deturnează zilnic de la ceea ce este mai important, noi înșine. Ca medicii să poată diagnostica devreme cancerul bronho-pulmonar, este important ca pacienții să ajungă cât mai devreme la consult și să cunoască informațiile esențiale, fie că vorbim despre simptome, fie că vorbim despre factorii de risc. Amintesc fumatul, fumatul pasiv, poluarea aerului, contactul cu anumite minerale, substanțe periculoase sau radiații ionizante, precum azbest, arsenic, nichel, crom, cadmiu, radon, Röntgen, anumite afecțiuni virale, factori genetici.”, a afirmat Prof. Dr. Rodica Anghel, Președintele Societății Române de Radioterapie.

„Teama de diagnostic care descurajează adesea pacientul, amânarea vizitei la medicul de familie, sunt cei mai mai mari inamici ai diagnosticării timpurii a cancerului bronho-pulmonar. Medicul de familie are un rol extrem de important în diagnosticul timpuriu, acela de a ghida primii pași ai pacientului, de a fi alături de acesta și a-l sprijini pe mai departe.”, a precizat Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Române de Medicina Familiei.

Cea mai frecventă formă de cancer în România în rândul bărbaților, respectiv a patra cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor este cancerul de plămâni. 1 din 3 persoane cred că ar putea recunoaște un semn al cancerului bronho-pulmonar, iar 3 din 4 pacienți se prezintă extrem de târziu la medic, drept urmare, sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii, fapt ce determină o rată de mortalitate ridicată. Cu toate acestea, sub rezerva diagnosticării precoce, ratele de supraviețuire se pot dubla.

Ascultă-ți tusea! 3 din 4 pacienți se prezintă extrem de târziu la medic și sunt diagnosticați în stadii avansate de cancer bronhopulmonar

Mai multe informații aflați pe website-ul campaniei: http://www.ascultatusea.ro/ 

Citește și: Revolta unui pacient de la spitalul de Penumoftiziologie din Cluj-Napoca: "Înainte de a intra la tratament se fumează fără nicio problemă"

Comenteaza