4 mai - Este Ziua națională a inimii

4 mai - Este Ziua națională a inimii
| Foto: alebloshka - Depositphotos.com

Azi, 4 mai este celebrată, în România, Ziua națională a inimii.

Această zi, marcată anual din 1997, a fost instituită, în România, la data 4 august 1996, ca urmare a sesiunii speciale privind Riscul Cardiovascular organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Astfel, prin manifestări dedicate acestei zile se încearcă creşterea gradului de conştientizare publică privind riscurile afecţiunilor cardiovasculare, manifestate într-un număr tot mai mare de cazuri la nivelul societăţii, potrivit portalului www.dspcovasna.ro

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, semnate, în 2007, de reprezentanţii forurilor guvernamentale şi de cei ai instituţiilor medicale de profil din ţară, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa şi de 43% dintre decesele din rândul bărbaţilor, conform heartcharter.org.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, potrivit site-ului Societăţii Europene de Cardiologie - www.escardio.org. În Uniunea Europeană, sunt diagnosticate, anual, peste 6 milioane de cazuri noi cu afecţiuni cardiovasculare, iar la nivelul întregului continent european este vorba de circa peste 11 milioane de cazuri noi. Anual, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în spaţiul Uniunii Europene.

Rata de mortalitate standardizată pe fondul insuficienţei cardiace cronice estimată pentru România este mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană, potrivit unor date consultate de Societatea Română de Cardiologie, conform www.cardioportal.ro. Potrivit unor date estimative, 4,7% din populaţia cu vârste peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, reprezentând circa 560.000 de pacienţi.

În România este marcată şi Ziua mondială a inimii la data de 29 septembrie.

Comenteaza