40 de cazuri de gripă confirmate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Sfatul medicului

40 de cazuri de gripă confirmate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Sfatul medicului

În doar o săptămână, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca au fost confirmat 40 de cazuri de gripă. România se pregăteşte să declare epidemie de gripă după ce, în ultimele săptămâni, cazurile de îmbolnăviri au crescut alarmant, iar numărul deceselor a ajuns la 34.

"La Cluj- Napoca, la Spitalul de Boli Infecțioase, în săptămâna 14-21 ianuarie 2019, am avut confirmate, prin testele de laborator, 40 de cazuri de gripă. Un număr de 10 pacienți au avut nevoie de spitalizare, restul având forme moderate sau ușoare, care au fost tratate în regim ambulator. Nu a fost niciun caz grav, care să aibă nevoie de asistență în secția de terapie intensivă", a declarat doctor Irina Filipescu, medic specialist boli infecțioase, la Realitatea FM Cluj. 

În aceste zile, medicii de gardă abia pot face faţă numeroaselor cazuri de răceli, viroze și gripă. "Dacă la începutul anului se înregistrau undeva la 50-60 de consultații pe zi, în ultima săptămână avem 80-90, majoritatea pentru patologie respiratorie, nu neapărat gripă, viroze, răceli, pneumonii", a explicat medicul Irina Filipescu.

Anul acesta, sezonul gripal a debutat mai repede. Cazurile confirmate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca au fost depistate, în proporție egală, atât la copii, cât și la adulți și vârstnici. "Majoritatea populației tinere și active, care se expune în comunități, circulă, călătoresc, sunt la risc să facă gripă prin faptul că sunt mai expuși și nu sunt imunizați. Ca și severitate, sunt la risc persoanele cu o imunitate mai scăzută: vârstnici, copii, femei gravide, persoane cu diverse afecțiuni de sănătate. Au existat și cazuri de persoane tinere infectate, fără patologii, care au dezvoltat forme mai severe, dar nu putem spune că este o caracteristică", a subliniat Filipescu.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a urcat miercuri la 34, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). "Săptămana 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de-a treia săptămână consecutivă își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă", arată Ministerul Sănătății. 

Cum recunoaștem și tratăm gripa. Recomandarea medicului

Virusul gripal se manifestă prin următoarele simptome:

"Gripa provoacă o febră înaltă, între 38 și 40, chiar 41 de grade Celsius. Pacientul are anumite semne generale: este extrem de astenic, extrem de obosit, cu dureri musculare și articulare. De asemenea, pot să prezinte simptome respiratorii, și anume: curge nasul, curg ochii, strănuturi, tuse, durere în gât, sau pot să apară chiar simptome de tip digestiv: greață, vărsături. La vârstnici, pot apărea simptome de tip neurologic: confuzie, dezorientare, pierderi de echilibru, pe care le putem înterpreta în contextul febrei, a deshidratării", a punctat medicul clujean.

Recomandarea medicilor este ca la primele semne de îmbolnăvire să fie consultat medicul de familie şi să se evite automedicaţia. Persoanele bolnave trebuie să se izoleze pentru a nu transmite virusul. De asemenea, este indicată evitarea spațiilor aglomerate și respectarea normelor de igienă zilnică. Celor care sunt nevoiţi să intre în contact cu o persoană bolnavă li se recomandă să se protejeze cu o mască.

"Întâi de toate, persoanelor care nu s-au vaccinat noi le recomandăm să se vaccineze. De asemenea, în acestă perioadă, să evite pe cât posibil aglomerația, colectivitățile închise în care există riscul de a contacta gripă și să respecte măsurile uzuale de igienă. Dacă intră în contact cu o persoană cu gripă, o mască nu strică, iar în cazul în care apar simptomele gripei, să se prezinte la medicul de familie. Nu recomandăm automedicația", subliniază medicii specialişti.

Școlile din ţară, închise vineri din cauza numărului mare de cazuri de gripă

Decizia a fost luată de Ministerul Educației, la recomandarea Ministerului Sănătății. Este vorba despre toate unitățile de învățământ preuniversitar din țară.  În acest context, recomandatea medicilor specialiști este ca, în aceste zile, părinții să evite scoaterea copiilor în locuri aglomerate (mall, cinema, etc.).

"Prin închiderea școlilor, scădem într-adevăr frecventarea unei colectivități închise. În același timp, această măsură ar trebui să fie urmată de recomandări similare. Copiii nu mai merg la școală, dar în același timp nu mergem să-i ducem la film, unde, în loc de treizeci de persoane, sunt încă o sută", atenţionează medicul Filipescu.

Comenteaza