5.823 de îmbolnăviri în şcoli. Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Aşteptăm comunicatul INSP

5.823 de îmbolnăviri în şcoli. Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Aşteptăm comunicatul INSP

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că aşteaptă comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), iar, în cazul în care acesta va indica, din nou, că numărul de cazuri diagnosticate este mare decât numărul de cazuri estimate, va fi declarată epidemie de gripă în România.

"Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie", a precizat Pintea, la o conferinţă de presă. 

Sorina Pintea a mai spus că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile.

"Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri", a precizat ministrul.

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns, vineri, la 36.

Măsuri speciale de prevenire a transmiterii infecţiilor respiratorii în spitalele din Cluj

La nivelul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca s-au suplimentat liniile de gardă cu medici rezidenți pentru perioada în care este prezentă gripa.

De asemenea, în cadrul unităților medicale s-a dispus luarea unor măsuri speciale în scopul limitării transmiterii gripei și a virozelor respiratorii precum: restricționarea accesului vizitatorilor în anumite secții și compartimente, reducerea programului de vizită și a numărului de vizitatori. Detalii AICI.

Începând din luna decembrie 2018 și până în prezent, în serviciul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase s-au prezentat 122 de cazuri de gripă, din care 23 au necesitat internare. În ultimele două zile numărul consultaţiilor efectuate a continuat să crească, apropiindu-se de 100 de consultaţii pe zi.

Comenteaza