7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema de anul acesta, depresia

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema de anul acesta, depresia
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sărbătoreşte în fiecare an, la 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății, iar tema principală din 2017 este depresia - dezbătută în cadrul campaniei "Depression: let's talk".

Potrivit OMS, la nivel global, depresia este a doua cauză de pierdere a sănătătii şi şi una din cauzele pricipale de suicid. Conform statisticilor, la nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de oameni suferă de depresie.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2015 arată că, în Europa, numărul persoanelor cu depresie ajunge la 40 de milioane.

În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

Riscul apariției depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieții. În timp ce, în medie 5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femei și 5,5% pentru bărbați.

Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau sa comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă, se arată în mesajul lansat, cu ocazia acestei zile, de Colegiul Medicilor din România.

„Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm. Depresia poate fi o boală ca oricare alta. Să vorbim despre ea cu răbdare, curaj şi speranță. Să înţelegem că un prim pas pentru reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea şi acceptarea bolii", spune preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Mai mult decât atât, un corp medical excepţional, format din profesionişti este oricând deschis să discute cu cei care nu pot ieşi dintr-o stare depresivă.

„Omul bolnav este vulnerabil și marginalizat. Cu un echilibru instabil are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitați cauzele depresiei, e mult mai ușor și mai plăcut să faceți asta decât să tratați depresia", mai spune preşedintele CMR de Ziua Mondială a Sănătăţii.

Medicii sublinează faptul că un tratament adecvat şi suportul celor din jur, pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte. Prevenirea şi tratamentul eficient al depresiei combinate cu o mai mare conştientizare a bolii, pot ajuta foarte mult persoana bolnavă.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate imediat după afecţiunile cardio-vasculare, prin urmare, este absolut necesar să învăţăm să îi facem faţă. Aşa că - Haideţi să vorbim despre depresie!

 

 

Comenteaza