70% dintre români dau şpagă la doctor + SONDAJ: Tu cât ai plătit la medic?

70% dintre români dau şpagă la doctor + SONDAJ: Tu cât ai plătit la medic?
Aproape 70 % dintre români au dat, în ultimele 3 luni, sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenție din partea acestuia, conform unui studiu Confido.

Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38 % recompense financiare medicilor specialiști care i-au consultat. 23 % dintre pacienți au apelat la stimulente și în cazul marii chirurgii, în timp ce 21 % dintre aceștia au simțit nevoia recompensării medicului specialist și în ceea ce privește procedurile de tratament de care au beneficiat, arată cel de-al patrulea val al studiului Confido, desfășurat de Exact Cercetare și Consultanță, în colaborare cu Link Resource, la inițiativa Institutul Aspen România și prezentat presei cu ocazia celei de-a treia ediții a Bucharest Forum/Healthcare.

69 % dintre români au afirmat că au fost nevoiți să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenție din partea acestuia. Dintre pacienții care au subliniat necesitatea oferirii acestor stimulente, 84 % au declarat că gestul lor a vizat instituțiile publice de sănătate, în timp ce 5 % au menționat instituțiile private.

Valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic se situează la un nivel de 337 de lei și vizează deopotrivă sistemul public și privat de sănătate.

Referindu-ne de această dată la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacienților în ceea ce privește recompensarea, 27 % dintre aceștia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16 % și de infirmieri, cu 15 %.

Peste 70 % dintre români sunt de părere că medicii ar trebui remunerați în funcție de evaluările primite din partea pacienților.

Chestionați în legătură cu încrederea avută în instituțiile medicale, SMURD-ul obține vot de încredere din partea a 83 % dintre români. Dacă spitalele private au câștigat încrederea a 74 % dintre respondenți, iar serviciul de ambulanță este menționat la rândul său de peste jumătate din populație (59 %), Ministerul Sănătății ocupă ultima poziție a clasamentului, cu 26 %.

80% dintre români consideră oportun ca pentru serviciile acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate, pacienții să aibă acces în aceleași condiții atât la furnizori din sistemul public, cât și la furnizori aparținând sistemului privat de sănătate.

Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eșantionului a fost de 1161 respondenți, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare și Consultanță, administrat pe internet.

SONDAJ. Votează pe ziuadecj.ro: tu cât ai dat şpagă ultima dată la medic?

 

Etichete
Comenteaza