Abordarea multidisciplinară în stabilirea diagnosticului şi a tratamentului, dezbătută de medici la Cluj

Abordarea multidisciplinară în stabilirea diagnosticului şi a tratamentului, dezbătută de medici la Cluj

Importanţa echipelor multidisciplinare în stabilirea unui diagnostic şi a tratamentului adecvat a fost tema principală a unei conferinţe organizată la Cluj, în perioada 15-16 martie, la care au participat zeci de medici.

Comunicările au atins o mare varietate de domenii medicale, subiectele tratate mergând de la discutarea oportunităţii folosirii suplimentelor nutritive, până la prevenirea şi tratarea diferitelor tipuri de cancer. Un loc important în această conferinţă a avut-o diabetul zaharat, ştiut fiind faptul că această boală este asociată cu o gamă foarte largă de afecţiuni, ceea ce conduce la necesitatea unei abordări multidisciplinare.

"Conferinţa se adresează atât medicilor de familie, specialişti cât şi farmaciştilor. Temele prezentate au inclus cazuri clinice, precum şi teme de actualitate, care pornesc de la diabetul zaharat şi bolile asociate. Echipa multidisciplinară vine în întâmpinarea pacienţilor pentru tratamentul şi rezolvarea cazuisticii cu care se confruntă aceştia", a declarat, vineri, Luiza Vrabie, din partea organizatorilor evenimentului.

Un astfel de caz, în care este nevoie de o echipă multidisciplinară pentru stabilirea unui diagnostic şi a unui tratament a fost prezentat în cadrul conferinţei de dr. Anca Lupaşcu, care a vorbit despre astmul bronşic în cazul persoanelor cu obezitate. Medicul clujean a ales această temă tocmai pentru că prevalenţa celor două patologii este în creştere alarmantă în zilele noastre.

"Există aşa-numita inflamaţie în obezitate, o inflamaţie cronică de grad redus care există la toate persoanele obeze şi din această cauză astmul bronşic este foarte dificil de controlat. Vin obezi la noi în clinică şi e tot mai greu să le găsim un tratament care să le stăpânească simptomatologia şi crizele pentru perioade lungi de timp", a explicat Anca Lupaşcu.

Creşterea costurilor pentru internările pe care le necesită aceşti pacienţi sau a ajutorului specializat pe care îl primesc când se adresează echipajelor UPU pun o presiune pe sistemul medical dar, pe de altă parte, starea de sănătate a pacienţilor nu se îmbunătăţeşte semnificativ, astfel că trebuie găsite mereu noi soluţii.

"Au crize des, tuşesc, se trezesc noaptea din cauza tusei, au lipsă de aer la efort, la schimbări de vreme, în plus nu mai pot face aceleaşi eforturi ca înainte şi problemele lor devin tot mai mari atât pentru ei, cât şi pentru noi", a spus Anca Lupaşcu.

Comunicările realizate de medici pe parcursul celor două zile ale conferinţei s-au mai referit la cancerul cutanat, afecţiunile sânului, insuficienţa cardiacă, medicaţii metabolice, dar şi la strategii naţionale în medicina anti-aging sau la educaţia terapeutică.

Comenteaza