Actuala formulă de calcul pentru taxa clawback poate fi îmbunătățită

Actuala formulă de calcul pentru taxa clawback poate fi îmbunătățită
Actul normativ privind redefinirea taxei clawback este în Parlament şi aşteaptă girul dezbaterii parlamentare, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că ministerul, dar şi actorii din piaţa farmaceutică îşi pot susţine opiniile.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a spus, la conferinţa "International Health Forum 2015", că piaţa farmaceutică este într-o continuă dinamică, cu creşteri şi minusuri, dar important este că, de mai bine de un an, "am luat împreună taurul de coarne". El a subliniat că nicio măsură nu poate fi implementată fără actorii principali: farma şi pacienţii.

"Tot ceea ce facem ca şi politică de sănătate este cu gândul la pacienţi, cu gândul la beneficiile din punct de vedere economic pentru statul român şi toate măsurile luate au mers în acest sens", a declarat Nicolae Bănicioiu, la conferinţa organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare (EGA).

Ministrul Sănătăţii a comentat şi faptul că aproape 1.000 de medicamente au dispărut în ultimii patru ani, explicând că de la fiecare ediţie a CaNaMed apar şi astfel de delistări, din diverse motive, multe dintre acestea fiind economice.

Bănicioiu a transmis actorilor din piaţa farmaceutică că este deschis propunerilor acestora şi că ştie că au aşteptări mari, în special în ceea ce priveşte taxa clawback.

"Suntem deschişi propunerilor dmneavoastră, colaborăm foarte bine cu cei de la Comisia Europeană, ştiu că aveţi aşteptări foarte rapide legate de legislaţie, cel puţin din punct de vedere al taxei clawback, o taxă care funcţionează din 2010, nu neapărat cum şi-ar dori unii şi alţii, şi cred că ar fi de bun augur o înţelegere a celor două structuri din piaţa farma, şi cred că suntem pe cale să obţinem un punct de vedere comun. Redefinirea taxei clawback este în Parlament, aşteaptă girul dezbaterii parlamentare şi fiecare dintre noi poate susţine un punct de vedere, chiar şi contrar comisiei de sănătate", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a adăugat că deja Ministerul Sănătăţii a trimis un punct de vedere în Parlament.

"A trecut de Senat, este la Cameră, care este şi forul decizional. Am susţinut clawback diferenţiat şi cred că mai mult de atât puteţi să îi convingeţi pe parlamentari. Ministerul şi-a însuşit punctul de vedere al CNAS că fiecare companie ar trebui să plătească în funcţie de volumul pe care îl consumă de la bugetul de stat. Formula de calcul trebuie stabilită de specialişti, CNAS are câteva formule. Când am spus la început că mai sunt puţini paşi, dar ne apropiem de un agreement, e adevărat. Dacă se va ajunge la consens, nu cred că Parlamentul se va opune", a spus Bănicioiu.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente - nu distribuitorilor şi nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări.

Comenteaza