Se lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de compensare a acestora. Ce s-ar putea schimba

Se lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de compensare a acestora. Ce s-ar putea schimba

Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de stabilire a prețului de decontare.

''Lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății și cu alți parteneri instituționali la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de stabilire a prețului de decontare și de rambursare a medicamentelor. Dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piața din România și implicit pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, pentru că astăzi acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă comparativ cu media europeană'', a spus președintele CNAS, Horațiu Moldovan, la începutul acestei săptămâni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

CNAS ia în calcul și trecerea pe nivele inferioare de rambursare a medicamentelor foarte ieftine, pentru a lăsa loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor care nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate și gratuite. Moldovan a remarcat că, în prezent, pacienții cu afecțiuni grave, care nu pot să beneficieze de cele mai noi medicamente, apelează uneori la decizii ale instanțelor.

''Dorim să reglementăm acest aspect, astfel încât să dăm o șansă egală tuturor: și celor care astăzi apelează la aceste mecanisme, și pacienților care nu apelează la aceste mecanisme. În același timp, dorim să ni-i facem parteneri în acest demers și să cointeresăm producătorul medicamentului respectiv, pentru că astăzi acele medicamente sunt plătite de către statul român fără să fie purtătoare de clawback. Dorim să cointeresăm producătorul în acest sens și dorim să cointeresăm medicul, care să ne ofere practic rapoarte sau feedback-uri periodice în legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului, astfel încât să putem să continuăm aceste tratamente'', a spus Moldovan. 

Comenteaza