Adolescent de 14 ani, mort după ce a fost infectat cu virusul Nipah
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Iul 2024, 11:17
- Sănătate
- Ascultă știrea
Virusul Nipah este un patogen foarte periculos care se transmite la om de la porci și lilieci și provoacă simptome respiratorii și encefalită fatală.
Virusul Nipah este unul dintre cele mai periculoase existente în prezent pentru că poate ucide de la jumătate la trei sferturi din oamenii infectați. Băiatul infectat a murit duminică, 21 iulie, în statul Kerala din India.
Virusul se transmite la om de la porci și lilieci și provoacă simptome respiratorii și encefalită fatală. După moartea băiatului, alerta emisă de autorități arată că alți 60 de oameni din zonă au un risc ridicat de contactare a virusului. Virusul se poate transmite și prin alimente contaminate și prin contactul cu o persoană infectată.
Ministrul Sănătății din Kerala a declarat că toți cei care au intrat în contact cu adolescentul ucis de virus au fost izolați și testați, scrie BBC.
Virusul a fost declarat un agent patogen prioritar de către OMS din cauza potențialului său de a declanșa o epidemie. Nipah se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectați, virus care s-a dovedit mortal pentru până la 75% dintre cei infectați.
Virusul a mai apărut în Kerala în toamna lui 2023, când s-a răspândit la câțiva oameni și a ucis doi dintre ei.
Localnicii sunt sfătuiți să poate măști pentru a evita infectarea cu virusul pentru care nu a fost dezvoltat încă un vaccin.
Care sunt simptomele Nipah
Conform OMS, persoanele infectate dezvoltă inițial simptome care includ febră, dureri de cap, mialgii (dureri musculare), vărsături și dureri în gât. Acestea pot fi urmate de amețeli, somnolență, conștiență alterată și semne neurologice care indică encefalită acută. pneumonie și probleme respiratorii severe, inclusiv detresă respiratorie acută. Encefalita și convulsiile apar în cazuri severe, progresând spre comă în 24 până la 48 de ore.
Perioada de incubație a virusului Nipah (intervalul dintre infecție și apariția simptomelor) este de obicei de la patru până la 14 zile. Cu toate acestea, OMS susține că a fost raportată și o perioadă de incubație de până la 45 de zile.