Adrian Streinu-Cercel: Va începe „testarea în masă”

Adrian Streinu-Cercel: Va începe „testarea în masă”

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş, a afirmat într-un interviu, că numărul cazurilor în România va creşte uşor în perioada următoare dacă măsurile impuse de autorităţi vor fi respectate cu stricteţe.

Testarea în România s-a făcut foarte bine până acum, a spus profesorul Streinu-Cercel, potrivit Mediafax. Acesta a afirmat că acum testarea va trebui să se extindă în masă și că următoarele zile vor fi decisive.

Ordinea la testare:

  • cei cu simptome
  • boli severe respiratorii
  • personal medico-sanitar


Medicul a spus că sunt 2 tipuri de teste.

„Atenţie foarte mare! Sunt două tipuri de teste rapide. Este un prim test care identifică prezenta anticorpilor, respectiv reacţia organismului faţă de conflictul pe care l-a avut cu coronavirusul şi astea sunt teste anamnestice şi nu au o valoare în momentul în care vrem să facem un diagnostic pe baza acutei imediată, adică să depistăm dacă persoana respectivă este infectată cu virus, pentru că aceste teste caută răspunsul nostru faţă de virus. Şi sunt teste care nu sunt de imunofluorescenţă şi care caută virusul şi care sunt echivalentul faimoaselor teste de PSR de care facem vorbire acum. Acestea sunt bune”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Marius Tucă Show.
 
„Este evident că prima categorie de teste va fi folosită apoi de colegii de la epidemiologie ca să dea o imagine asupra magnitudinii afectării populaţiei din România. Atunci sunt bune aceste teste, dar în momentul de faţă nu ne sunt de o utilitate imediată şi va trebui să le folosim pentru un tip doi sau tip trei, după ce lucrurile sunt într-un calm”, a completat directorul Institutului Matei Balş.
 
De asemenea, profesorul a recomandat persoanelor în vârstă să se izoleze voluntar la domiciliu pentru un interval de 6-10 săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus, şi să ceară ajutorul rudelor pentru aprovizionare.

„În următoarele 6-10 săptămâni, persoana în vârstă să fie izolată, să i se dea alimentele la uşă. Adică laşi punga la uşă, suni şi pleci”, a spus Adrian Streinu-Cercel. El a adăugat că autorităţile ar trebui să ia măsuri de ajutorare a bătrânilor care nu au apropiaţi care să se îngrijească de starea lor în această perioadă, inclusiv prin cazarea lor în locuri special amenajate unde să li se asigure bunurile necesare.

"Rugămintea este să facem un efort să îi protejăm pe cei de lângă noi, dacă nu, Dumnezeu cu mila", a conchis medicul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza