Aerul curat de la ţară nu ține COVID-19 la distanță, arată un studiu de seroprevalență din România

Aerul curat de la ţară nu ține COVID-19 la distanță, arată un studiu de seroprevalență din România

Noul coronavirus nu ține cont de sex, de grupa sangvină, puțini au avut boala fără să știe și au anticorpi, iar aerul curat nu ține COVID-19 la distanță.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat la Timișoara, primul de acest gen despre seroprevalența anticorpilor din România.

Prof. dr. Tudor Rareș Olariu a coordonat primul studiu despre seroprevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge din România, realizat în perioada 8 iulie – 1 septembrie 2020 la Timișoara și publicat recent în „Clinical Microbiology and Infection”, revista Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase.

Seroprevalența reprezintă numărul de cazuri de boală sau de infecție care sunt depistate într-un grup populațional studiat. Concret, referitor la acest studiu, reprezintă numărul de persoane cu anticorpi din grupul de indivizi testați. 

Specialiștii din Timișoara au evaluat prezența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge, 2.115 persoane clinic sănătoase din județul Timiș. I-au luat la rând pe cei care au intrat pe ușa Centrului Regional de Transfuzie Sangvină din Timișoara.

Profesorul Olariu spune că nu există diferențe semnificative ale impactului COVID-19 între mediul urban și rural. Nu există diferențe între aerul de țară și cel poluat din oraș. Pe de altă parte studiul ne arată că tinerii și vârstnicii sunt mai expuși la o infecție cu coronavirus.

„Ceea ce a fost nou și nu s-a mai făcut în altă parte, noi am comparat și mediul urban cu mediul rural, am constatat că nu există diferențe. Și am dorit să fac acest lucru pentru că se specula ideea că dacă mergem undeva în ceva comună, cu aer mai curat, suntem feriți de virus. Nici vorbă, datele noastre arată foarte clar acest lucru, nimeni nu a mai publicat treaba asta”, afirmă coordonatorul studiului, conform Libertatea

Comenteaza