Alertă epidemiologică de difterie. Se recomandă vaccinarea

Alertă epidemiologică de difterie. Se recomandă vaccinarea

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă populației vaccinarea împotriva difteriei, după ce în Ucraina, aproape de graniţa cu România, au fost anunţate noi cazuri.

După ce în Ucraina, la graniţa cu România, s-au confirmat cazuri de difterie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a cerut lansarea unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei expuse riscului de îmbolnăvire. Boala este extrem de contagioasă și singura modalitate de prevenire este vaccinarea specifică. 

"ATENȚIE! Chiar dacă ați fost vaccinați în copilărie, dar nu ați fost făcut rapel în ultimii 10 ani, vaccinarea este recomandată!
Recomandarea se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în 2019 (potrivit informărilor postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie și în regiunile Zakarpattia și Chernivetsika, au granița comună cu Nordul României. Reamintim că România are 5 județe de graniță cu Ucraina - Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea.
Difteria se răspândește cu ușurință între oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut. Difteria este o boală infecțioasă cu potential mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Simptomele debutează de regulă la 2-5 zile după expunere și încep cu durere în gât și febră. În cazuri severe, bacteria produce o toxină, care în final produce complicații (ce pot include probleme renale, probleme de sângerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea mușchiului cardiac)", informează CNSCBT.

Comenteaza