Alertă OMS: Creştere semnificativă a numărului bolnavilor de diabet. Care este situaţia la Cluj

Alertă OMS: Creştere semnificativă a numărului bolnavilor de diabet. Care este situaţia la Cluj
Circa 422 milioane de adulți din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Tema principală din 2016 a Zilei mondiale a sănătăţii, marcată anual în 7 aprilie, este diabetul - o boală care afectează în mod direct milioane de oameni la nivel global. OMS estimează că 422 de milioane de adulţi aveau diabet în 2014, comparativ cu 108 milioane în 1980. Numai în 2012 diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, la care trebuie adăugate 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, adică un total de 3,7 milioane de decese.

"Diabetul progresează. Nu mai este o maladie predominantă din țările bogate, diabetul fiind în creștere necontenită peste tot, însă într-o manieră mai accentuată în țările cu venituri medii", a afirmat directorul general al OMS, Margaret Chan, în prefața raportului pe această temă.

Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii.

OMS solicită statelor membre să acorde o atenție specială diabetului și să pună în aplicare planuri naționale de luptă împotriva diabetului zaharat, mai ales pentru a permite accesul la insulină la un preț accesibil. Diabetul nu este o povară doar pentru cei afectaţi, ci şi pentru sistemele de sănătate, spun specialiştii.

În Europa, în 2015 erau 60 milioane bolnavi, prevalenţa fiind în creştere la toate grupele de vârstă, afectând 10-15% din populaţia unor state europene. Creşterea numărului de îmbolnăviri se datorează în principal obezităţii, alimentaţiei nesănătoase, sedentarismului şi condiţiilor socio-economice.

În România, la populaţia adultă există o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet zaharat, pericolul mai mare fiind reprezentat de prediabet cu o prevalenţă de 16%. Potrivit unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în judeţ prevalenţa diabetului înregistrează o valoare de 5,11% pacienţi cu diabet zaharat în anul 2015, în creştere faţă de 4,37% în anul 2014.

Comenteaza