Analizele de sânge de rutină ar putea indica riscul crescut de Alzheimer sau demență

Analizele de sânge de rutină ar putea indica riscul crescut de Alzheimer sau demență

Autorii unui studiu recent susțin că sunt analize de rutină care i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mecanismele de dezvoltare a demenței.

Testele de rutină pentru nivelurile de colesterol și trigliceride sunt efectuate în mod obișnuit ca parte a îngrijirii medicale standard. Fluctuațiile acestor rezultate de-a lungul timpului au potențialul de a-i ajuta pe clinicieni să identifice persoanele care au risc mai mare de demență, spun autorii unui recent studiu. De asemenea, i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mecanismele de dezvoltare a demenței și să determine dacă nivelarea acestor fluctuații ar putea juca un rol în reducerea riscului de demență.

Persoanele în vârstă care au niveluri fluctuante de colesterol și trigliceride ar putea avea un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer și de alte demențe asociate, în comparație cu persoanele care au niveluri constante, scrie 360medical.ro, care citează un nou studiu publicat miercuri, în ediția online a revistei Neurology.

Cercetătorii au folosit date privind asistența medicală pentru a identifica 11.571 de persoane cu vârsta de 60 de ani sau mai mult care nu au avut un diagnostic anterior de boală Alzheimer sau demență.

Echipa a analizat măsurătorile participanților privind colesterolul total, trigliceridele, colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL) și colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) în cel puțin trei zile diferite în cei cinci ani înainte de începerea studiului.

Apoi, cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri egale, în funcție de cât de mult au fluctuat măsurătorile. Cel mai mic grup a avut cea mai mică variație în timp, iar cel mai mare grup a avut cea mai mare variație.

Participanții au fost urmăriți în medie timp de 13 ani.

În acest timp, 2.473 de persoane au dezvoltat boala Alzheimer sau o altă formă de demență.

După ajustarea variabilelor care ar putea influența riscul de demență, inclusiv sexul, rasa, educația și tratamentele de scădere a lipidelor, cercetătorii au constatat că, în cazul colesterolului total, participanții din grupul cel mai ridicat au avut un risc de demență cu 19% mai mare în comparație cu cei din grupul cel mai scăzut.

Dintre cele 2.311 persoane din grupul cu cel mai ridicat nivel de colesterol, 515 au dezvoltat demență, comparativ cu 483 dintre cele 2.311 persoane din grupul cu cel mai scăzut nivel de colesterol.

În ceea ce privește trigliceridele, cei din grupul cu cel mai mare nivel au avut un risc crescut cu 23%.

Viitoarele studii suplimentare ar putea să analizeze modificările în timp pentru această relație, pentru a confirma rezultatele studiului și pentru a lua în considerare, eventual, strategii preventive.

O limitare a studiului a fost faptul că cercetătorii au analizat boala Alzheimer și demențele asociate ca întreg și nu au făcut diferențe între tipurile de demență.

Comenteaza