ANSVSA investește peste 5 milioane de euro în echipamente pentru detectarea pesticidelor din fructe şi legume

ANSVSA investește peste 5 milioane de euro în echipamente pentru detectarea pesticidelor din fructe şi legume

ANSVSA anunţă că va investi peste 5 milioane de euro în echipamente prin care va creşte capacitatea analitică privind determinarea reziduurilor de pesticide din fructe şi legume.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor transmite că va dezvolta și implementa metode de analiză specific determinării reziduurilor de pesticide din produse alimentare prin investiții în cadrul Institului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) și Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Constanța,  Suceava, București, Olt și Ialomița.

Prin investițiile în echipamente performante și metode de analiză, se va întări capacitatea analitică actuală, se va reduce timpul de eliberare al buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va crește viteza de reacție a serviciilor veterinare și, implicit, gradul de protecție al sănătății consumatorilor.

În acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală se efectuează în cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor ce aparțin Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din București, Constanța și Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu excepția celor din Constanța, au fost achiziționate în perioada 2008-2009.

Capacitatea analitică actuală a laboratoarelor din rețeaua ANSVSA, pentru aceste determinări, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiză să fie de 3-4 zile.

O parte din bani vor fi direcționați către dezvoltarea și implementarea de metode de analiză specific determinării acizilor grași trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilorși a dioxinelorîncadrul IISPV și DSVSA din Buzău, Vaslui și Brașov.

Strategia de finanțareva include și programul de supraveghere a bolilor la animale – prinachiziția de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic în cazul unor boli la animale precum leucoza bovină, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasică, pesta porcina africană etc.), autoclave și hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) și programul de supraveghere în domeniul produselor medicinal veterinare.

ANSVSA are la dispoziție,în acest moment, un buget suficient pentru a demara o procedură de achiziție public pentru procurarea unor echipamente de laborator perfomante pentru întărirea capacității analitice, prin dotarea și modernizarea laboratoarelor din rețeaua sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Comenteaza