Apar tot mai multe cazuri cu variola maimuței. Ce este boala care pune iar pe jar Europa

Apar tot mai multe cazuri cu variola maimuței. Ce este boala care pune iar pe jar Europa

Apar noi cazuri cu variola maimuţei, după ce mai multe persoane au fost diagnosticate în Europa şi America de Nord cu această boală, de obicei endemică în Africa de Vest.

Italia a raportat joi primul caz de variola maimuţei, după ce mai multe persoane au fost diagnosticate în Europa şi America de Nord cu această boală, de obicei endemică în Africa de Vest, informează AFP.

Persoana infectată este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare, a anunţat Institutul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Spallanzani din Roma.

Pacientul, plasat în izolare, primeşte tratament şi se află în stare stabilă, potrivit unui comunicat al spitalului publicat de agenţiile de presă italiene, adăugând că alte două cazuri suspecte sunt în curs de evaluare.

Consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio (care include Roma), Alessio D'Amato, a confirmat pe reţelele de socializare că este vorba despre primul caz de variola maimuţei în Italia, adăugând că situaţia se află sub "monitorizare constantă".

Zeci de cazuri au fost raportate, deasemenea, în Spania și Portulagia, după ce alte persoane s-ar fi îmbolnăvit în Marea Britanie. Totodată, Statele Unite ale Americii au raportat un caz, iar altul a fost anunțat de Suedia.

Specialiștii spun că virusul nu se transmite foarte ușor la om, însă se crede că contagierea se poate face pe cale respiratorie, însă, având în vedere caracteristicile mai multor cazuri analizate, se bănuieşte că posibila infectare ar fi putut avea loc prin contact sexual. OMS a declarat luni că se interesează îndeaproape de faptul că unele dintre cazurile din Regatul Unit par să fi fost transmise în cadrul comunității homosexuale.

Boala se manifestă de obicei prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi şi erupţii cutanate pe mâini şi pe faţă, precum varicela, iar, în cele mai multe cazuri, s-ar vindeca spontan.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, "la începutul săptămânii viitoare", a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.

Comenteaza