Aparatură medicală nouă la Institutul Oncologic din Cluj. "Va fi cel mai performant RMN din oraş"

Aparatură medicală nouă la Institutul Oncologic din Cluj.
Institutul Oncologic “Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca va primi echipamente medicale noi, achiziţionate din granturi norvegiene în cadrul unui proiect care prevede îmbunătăţirea serviciilor în oncologia pediatrică.

Bugetul total al proiectului este de aproximativ 5.600.000 euro, bani din care se vor achiziţiona echipamentele medicale atât pentru spitalui clujean, cât şi pentru alte trei unităţi sanitare din ţară. Concret, la Cluj se urmăreşte achiziţionarea unui aparat RMN, a unui sistem de monitorizare la distanţă şi a unui aparat de anestezie, precum şi instruirea personalului în scopul îmbunătăţirii activităţii personalului care lucrează în hematologie şi oncologie pediatrică (medici, asistente, infirmiere).

"Până în prezent spitalul nu a avut aparat RMN, avem aparate de CT performante, însă în unele localizări ale cancerului RMN-ul este mai sensibil, în special în tumorile cerebrale este mai specific pentru le examina. Până acum, serviciul de RMN era externalizat şi ne bucurăm că avem posibilitatea să achiziţionăm unul în institut, pentru că este mult mai uşor şi pentru pacienţi. Va fi cel mai performant RMN din Cluj, nu atât din punct de vedere al puterii magnetului, cât dotării ulterioare şi al fiabilităţii imaginii şi al examinărilor pe care poate să le facă. Este foarte important că va fi dotat şi cu aparat de anestezie şi de monitorizare la distanţă, care ne va ajuta să putem examina şi copiii şi persoanele care sunt cu claustrofobie şi care nu pot să stea o perioadă lungă în aparat şi atunci şi aceste persoane vor putea fi examinate fără probleme", a explicat Anca Bojan, directorul IOCN.

Principalul scop al proiectului este crearea unor centre dotate corespunzător pentru diagnosticul precoce complet şi complex, conform standardelor actuale, premisă esenţială pentru stabilirea planului de tratament oncologic multidisciplinar.

"Cancerul la copii este altfel decât cancerul la adulţi, nu funcţionează sistemele de screening obişnuite. Pur şi simplu, copiii bolnavi trebuie să ajungă la doctor cu orice fel de boală şi apoi este treaba medicului să îl îndrume către servicii de oncologie. În cancerul la copil, boala debutează într-un timp atât de scurt, încât un sistem de organizat de screening nu s-a dovedit eficient. Este foarte important să fie diagnosticat cât se poate de corect, ca să poată intra rapid în planul de tratament specific, pentru că evoluţia este extrem de rapidă - evoluează ca o boală acută", a explicat Rodica Cosnarovici, şeful secţiei de Oncopediatrie.

În ţara noastră este înregistrat un număr mare de copii cu afecţiuni hematologice şi oncologice, astfel că anual sunt luate în evidenţă un număr de 500 de noi cazuri care se alătură altor 5000 de copii şi adolescenţi cu cancere aflate în tratament în diferite faze ale bolii, a căror rată de supraviețuire este de aproximativ 50%-60%, mai mică decât cea din alte ţări europene.

Comenteaza