Aparatură vitală pentru prematuri, la un spital din Cluj / Cel mai mic bebeluș salvat avea 470 de grame

Aparatură vitală pentru prematuri, la un spital din Cluj / Cel mai mic bebeluș salvat avea 470 de grame
| Foto: Salvati Copiii

Aparatură medicală vitală bebeluşilor născuţi prematur a ajuns la secţiile de neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca. 

Salvați Copiii România dotează secțiile de Neonatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, care deservesc întreagă regiune, cu aparatură medicală ce constă în 2 ventilatoare neonatale, un pulsoximetru, o masă radiantă și 2 monitoare de funcții vitale în valoare totală de 66.000 de Euro.

În 2018, în Secția de Neonatologie I a spitalului s-au născut 2.400 de copii, dintre care 382 prematuri, iar 90 de nou-născuți au fost transferați din alte spitale și maternități, care nu aveau aparatură medicală necesară îngrijirii acestora. Maternitatea clujeană are gradul III, ceea ce înseamnă că deservește o arie largă, patru județe: Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș.

În ceea ce privește Secția de Neonatologie ÎI, ea este catalogată oficial drept maternitate de gradul ÎI, deși aici sunt îngrijiți și prematuri mai mici, care ar trebui îngrijiți în unități de nivel III. În 2018, 2.571 de copii au venit pe lume aici, 10% dintre aceștia fiind prematuri. Au fost 18 cazuri cu patologii severe, ajunse în îngrijirea secției în urmă transferurilor din maternități de nivel inferior.

Şeful Secţiei de Neonatologie I, Gabriela Zaharie, a declarat că aparatura primită se adresează patologiei severe a prematurului. „Fiecare zi de viaţă a unui om este unică. Important este faptul că de calitatea asistenţei medicale din primul minut, din prima zi, depinde calitatea vieţii viitorului adult”, a spus Zaharie, conform Mediafax. Potrivit acesteia, cel mai mic bebeluş născut prematur din secţia pe care o conduce, care a fost salvat, a avut 24 de săptămâni la naştere şi o greutate de 470 de grame.

Această este cea de-a patra dotare pe care Organizația Salvați Copiii o face în județul Cluj, în cadrul programului complex de combatere a mortalității infantile. În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

 

Comenteaza