Aplicaţie pentru donatorii de sânge din Cluj. Boc a luat ideea de la suedezi

Aplicaţie pentru donatorii de sânge din Cluj. Boc a luat ideea de la suedezi

De ani de zile, în spitalele din România este criză de sânge. În ciuda campaniilor de donare, şi Clujul suferă la acest capitol. Primarul Emil Boc, inspirat de suedezi, le va propune IT-iştilor realizarea unei aplicaţii care să încurajeze oamenii să ajute la rezolvarea acestei probleme.

Primarul Emil Boc a declarat, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, că va propune Consiliul Consultativ în IT realizarea unei aplicaţii prin care donatorii de sânge să fie notificaţi atunci când donaţia lor salvează o viaţă.

Ideea i-a venit după ce a citit, într-o revistă de specialitate, că în Suedia există deja aceast sistem mobil de informare: "Suedezii au o aplicaţie mobilă prin care cel care a donat sânge primeşte o informare atunci când sângele pe care l-a donat a salvat o viaţă, ca să aducă un element de încurajare pentru toţi cei care pot şi îndeplinesc condiţiile legale să doneze sânge", a spus edilul Clujului.

"Mă gândesc să propun şi eu Consiliului Consultativ de Inovare şi IT să creăm şi noi o asemenea aplicaţie prin care cei care donează sânge să primească aceste informaţii şi să încurajăm şi mai mult donarea de sânge din municipiu. Cred că este o acţiune extrem de umanitară şi sufletistă, e o acţiune pe care o încurajez din tot sufletul", a adăugat Boc.

Aplicaţie pentru donatori, lansată în 2017

În 2017 în România a  fost lansată o aplicație pentru donatorii de sânge care utilizează telefoane cu sisteme de operare iOS: "donez450 este un proiect online, național, care își propune să faciliteze procesul de donare de sânge prin intermedierea comunicării dintre centrele de transfuzie de sânge din Romania și potențialii donatori. Ne dorim ca platforma donez450 să fie o comunitate a donatorilor activi din România, oferindu-le suport în procesul de donare prin notificări pe mail și sms în funcție de nevoile de sânge din centrele de donare", arată site-ul aplicaţiei.

Aplicaţia informează utilizatorul atunci când donația de sânge are cel mai mare impact, care este cel mai apropiat centru și care sunt nevoile, pe grupe de sânge.

Proiectul donez450 a pornit la inițiativa echipei GluLabs, un laborator intern de stimulare al inițiativei antreprenoriale din cadrul companiei clujene din industria IT - Life Is Hard-Work Soft. Proiectul se bucură de susținerea Organizației Studenților Mediciniști din Cluj, recunoscuți pentru implicarea activă în comunitate prin organizarea mai multor campanii de donare de sânge în Cluj-Napoca.

Apel la cetăţenii Clujului: "Nevoia de sânge nu își ia concediu!"

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a făcut un apel public către cetăţeni: " Pe timpul verii, numărul celor care se prezintă să doneze la centru a scăzut dramatic, abia se ajunge la puțin peste 30 de donatori pe zi, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune nu s-a diminuat, din contră. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge, ei nu intră în vacanță. Nevoia de sânge nu își ia concediu".

Clujenii care doresc să doneze sânge sunt aşteptaţi la centrul de donare de pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri, între orele 7.30 - 13.30.

Criteriile de admisibilitate la donarea de sânge le puteţi citi AICI.

Comenteaza