Arafat anunță că sute de defibrilatoare automate vor fi instalate în spaţiile publice din toată ţara. Clujul are deja câteva

Arafat anunță că sute de defibrilatoare automate vor fi instalate în spaţiile publice din toată ţara. Clujul are deja câteva

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat joi că urmează să fie instalată prima reţea naţională de defibrilatoare automate, care vor putea fi folosite de către oricine pentru a acorda primul ajutor celor aflaţi în stop cardiac.

Raed Arafat a anunțat că peste 400 de astfel de aparate urmează să fie instalate, în perioada următoare, în țară.

"Astăzi, realizăm un pas la care am visat de foarte mult timp cu colegii: defibrilarea accesibilă publicului. Este un concept care există de foarte mult timp. Toţi care călătorim afară cred că aţi văzut în aeroporturi, la clădirile de birouri, gări, peste tot există astfel de aparate. Am avut tentative înainte care nu au reuşit şi la un moment dat am găsit un sponsor cu care am lucrat pe proiectul de motociclete, care este Lidl România, şi după o discuţie au acceptat să se înhame cu noi la un proiect naţional, care are costuri care depăşesc un milion de euro, şi să implementăm împreună cu ei defibrilatoare accesibile. Defibrilatoare care sunt mai avansate, nu sunt cele mai simple", a declarat Raed Arafat, joi, într-o conferinţă de presă organizată de DSU, cu sprijinul Lidl România şi al Fundaţiei pentru SMURD, în cadrul proiectului "Punct de prim ajutor. Fii salvator!", care presupune dezvoltarea primei reţele naţionale de defibrilatoare automate.

El a adăugat că defibrilatorul este şi o staţie de prim ajutor.

"Când îl deschideţi, o să vedeţi că poate să fie măsurat puls-oximetrul, poate să fie luată tensiune, poate să fie dat oxigen pacientului şi, mai ales, se conectează şi transmite datele la dispecerat. În momentul în care l-ai ridicat de pe soclu, el transmite un mesaj SMS la persoana din jur care a fost desemnată ca responsabilă de defibrilator, telefonul mergând de la persoană la persoană pe tipul turei. Când a fost deschis capacul defibrilatorului, automat sună la 112 şi se conectează cu medicul de la dispecerat. Înseamnă că omul de rând este sprijinit", a arătat Arafat, conform Agerpres.

Șeful DSU a explicat că defibrilatorul nu permite greşeli.

"N-ai cum să şochezi un om care nu trebuie să fie şocat cu un astfel de defibrilator, nu te lasă. Dacă apeşi pe butonul de şoc, va şoca numai dacă trebuie şocat, numai dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie. Dacă unul are un ritm sănătos, nu ai cum să convingi defibrilatorul să facă acest lucru. Este garantat că nu se va greşi, dar este garantat că este posibilă salvarea unei veţi dacă şocăm şi dacă reia activitatea cardiacă cordul persoanei respective", a spus Arafat.

Clujul are 5 defibrilatoare automate, cu acces public, în zone circulate din oraș

Primăria municipiului Cluj-Napoca - în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj - a instalat în a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

- Baza Sportivă „La Terenuri”
- Baza Sportivă Gheorgheni
- Sala polivalentă BTarena
- Cinema Dacia din cartierul Mănăștur
- Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Acest proiect a fost implementat în urma procesului Bugetare participativă.

Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

- Rectoratul UMF Cluj Napoca
- Centrul de Abilități Practice UMF Cluj
- Clinica stomatologică Stomestet
- Aeroportul Internațional „Avram Iancu” - Terminal Sosiri

Pentru a găsi defibrilatoarele, clujenii pot folosi aplicația HelpMe, creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify, în care cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, astfel ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarelor sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.

Comenteaza