Risc de pene de curent la nivel naţional? Arafat: Spitalele trebuie să aibă generatoare de curent şi rezervoare de apă

Risc de pene de curent la nivel naţional? Arafat: Spitalele trebuie să aibă generatoare de curent şi rezervoare de apă

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri că în următoarea perioadă vor fi efectuate verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă.

"Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva. (...) în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale", a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului "Împreună pentru siguranţă".

El a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

"Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie. Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim", a spus Arafat, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, el a subliniat că în cazul unei pene de curent se impune ca fiecare familie să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente, apă, medicamente.

"Omul de acasă trebuie să fie pregătit. În primul rând, trebuie să aibă o sursă de lumină, sistem de iluminat pe led, care pe o baterie poate să ducă ore luminatul de urgenţă. De asemenea, alimente neperisabile la conservă, pe care poţi să le consumi imediat, foarte important este apa de consum. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore. Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii", a punctat Arafat.

Comenteaza