Are certificatul de vaccinare o dată de expirare? Semnificaţia datelor trecute în document

Are certificatul de vaccinare o dată de expirare? Semnificaţia datelor trecute în document

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat care este semnificația datelor trecute pe certificatul de vaccinare, document pe care îl primeşte fiecare persoană care este imunizată împotriva COVID-19. 

Gheorghiță a explicat că certificatul de vaccinare include lotul, data până la care este valabil lotul din care face parte vaccinul inoculat şi tipul de vaccin. Acesta a precizat că documentul nu are termen de valabilitate şi nu arată cât ţine imunitatea. Medicul a menţionat și că fiecare persoană imunizată este trecută în Registrul Naţional al vaccinărilor.

„Pe adeverinţa de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverinţă nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului. Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Antena 3.

Întrebat dacă certificatul de vaccinare primit după administrarea serului poate fi folosit pentru intrarea în alte ţări, medicul a răspuns că este prematur să precizeze dacă acesta este suficient. 

„Plecând şi făcând o analogie cu rezultatul testelor de tip PCR, este foarte importat ca acel document să fie valid în ţara care a fost emis. Deci, din acest punct de vedere, dacă documentul este valid în ţara care emite, ar trebui să fie recunoscut şi în alte ţări, în cazul în care se va solicita fie un test negativ, fie dovada vaccinării, în orice moment în care am putea călători în anumite ţări care pot impune acest lucru”, a afirmat Gheorghiță.

Comenteaza