Asistenţă podiatrică gratuită pentru persoanele cu diabet

Asistenţă podiatrică gratuită pentru persoanele cu diabet
Persoanele care suferă de diabet pot beneficia luni de evaluări de specialitate gratuite pentru membrele inferioare.

Consultaţiile sunt oferite de Asociaţia de Podiatrie, care va pune la dispoziţia cetăţenilor interesaţi o echipă formată dintr-un medic specialist și trei asistente medicale cu competențe în podiatrie. Aceştia se vor afla între orele 12:00 şi 15:00 la Centrul Clinic Județean de Diabet Cluj-Napoca, unde vor examina persoanele cu diabet.

„Persoanele cu diabet se confruntă deseori cu complicații care duc la afecțiuni grave ale picioarelor. De aceea, în procesul de îngrijire trebuie acordată atenție sporită membrelor inferioare, prin examinări periodice, ca act de prevenție sau, în cazul în care apar aceste complicații, cum este piciorul diabetic, prin asistență specializată pentru a evita posibilele amputații", a declarat Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Piciorul diabetic este de altfel una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, care în absența unei îngrijiri corespunzătoare poate duce la amputații. În România sunt efectuate în fiecare zi în medie 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet, afecțiune de care suferă aproximativ 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 si 79 de ani, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Podiatrul are un rol esențial în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel că includerea acestuia în echipa medicală de îngrijire este absolut necesară. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, până la 85% din cazurile de amputații la persoanele cu diabet ar putea fi evitate dacă acestea ar beneficia de asistență podiatrică.

Consultaţiile oferite de Asociaţia de Podiatrie sunt organizate în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, marcată anual în 14 noiembrie, cea mai mare campanie mondială dedicată informării și educării cu privire la prevenția și tratamentul acestei afecțiuni.

Comenteaza