Asistenţii medicali părăsesc în masă sistemul de stat. Cei rămaşi lucrează suplimentar, fără bani

Asistenţii medicali părăsesc în masă sistemul de stat. Cei rămaşi lucrează suplimentar, fără bani
Dacă în 2007 numărul asistenţilor medicali din instituţiile de stat era de 118. 424, în 2012, numărul acestora a scăzut la 95.484. Cei rămaşi au ajuns să lucreze o normă şi jumătate sau chiar două, dar fără să fie plătiţi pentru munca suplimentară.

Criză fără precedent de asistenți medicali în unitățile sanitare publice din România. Datele INS arată că, în ultimii cinci ani, sectorul sanitary public a pierdut aproape 23.000 de asistenţi. Potrivit de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea", în ultimii şase ani intenţia de migrare a personalului mediu sanitar se situează la 15%.

În aceste condiţii, personalul rămas este supraîncărcat cu sarcini şi există oricând riscul unei erori medicale. "În loc de 10 pacienţi pe zi au grijă de 15 pacienţi pe zi. În 20% din cazurile semnalate, asistenţii medicali lucrează o normă şi jumătate sau chiar două, dar nu sunt plătiţi suplimentar", a declarat Viorel Rotilă, liderul Federaţiei Sanitare "Solidaritatea".

La Spitalul Judeţean din Cluj, de pildă, anul trecut asistenţii medicali au muncit suplimentar 500 de ore fără a primi niciun leu în plus la salariu. Potrivit lui Rotilă situaţia nu mai poate continua.

"Acum suntem la stadiul de negocieri cu Ministerul Sănătăţii în condiţiile în care se poartă discuţii pe legea malpraxisului. Dacă nu vom ajunge la un consens vom deschide acţiuni în instanţă şi vom sesiza ITM-urile. Nu vrem să-i punem pe managerii de spital în situaţii neplăcute pentru că ei nu au nicio vină. Ei au cerut deblocarea posturilor în sistem, dar nu le-a dat nimeni nicio atenţie", a mai spus Rotilă.

 

Comenteaza