AstraZeneca revine asupra datelor. Ce eficiență are, de fapt, vaccinul

AstraZeneca revine asupra datelor. Ce eficiență are, de fapt, vaccinul

AstraZeneca și-a revizuit miercuri datele studiului asupra vaccinului, după ce luni a anunţat o eficienţă de 79% a serului anti-COVID, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford.

Compania farmaceutică AstraZeneca a redus miercuri de la 79% la 76% eficienţa vaccinului său împotriva COVID-19 în actualizarea studiului din SUA după ce autorităţile americane i-au cerut o revizuire a datelor iniţiale, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Rezultatele, foarte asemănătoare cu cele originale, indică şi o eficienţă de 85% în cazurile simptomatice de COVID-19 în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani şi de 100% în cazurile grave ale bolii sau spitalizărilor.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo.

Într-un comunicat, vicepreşedintele executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, a afirmat că "analiza principală este consistentă cu analiza provizorie publicată anterior şi confirmă că vaccinul anti-COVID-19 este înalt eficient la adulţi, inclusiv la ce de peste 65 de ani". El a reiterat că AstraZeneca intenţionează să ceară autorităţilor americane autorizaţia în regim de urgenţă pentru a distribui vaccinul în această ţară.

Luni, compania a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 79%, lucru considerat "încurajator" de Casa Albă.

Totuşi, un grup independent de experţi ce consiliază Administraţia Biden şi-a exprimat preocuparea, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate şi a sesizat autorităţile în acest sens.

Prin urmare, Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), condus de doctorul Anthony Fauci, a cerut companiei AstraZeneca să lucreze împreună cu grupul de experţi "pentru a revizui datele de eficienţă şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să fie publicate cât mai repede posibil".

Comenteaza