Autoritățile prevăd un val 4 uriaș. Baciu: România ar putea ajunge la 17.000 de cazuri de COVID pe zi

Autoritățile prevăd un val 4 uriaș. Baciu: România ar putea ajunge la 17.000 de cazuri de COVID pe zi

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat că unul dintre scenariile specialiștilor în sănătate arată că am putea ajunge la 17.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

"Valul patru are o acceleraţie mult mai puternică. Creşterea numărului de cazuri se petrece mult mai rapid. E cauzat de contagiozitatea acestei tulpini, Delta. Creşterea este mult, mult mai accelerată. Cel mai probabil, SARS-CoV-2 va exista alături de noi pentru o lungă perioadă. Toată diferenţa este între infectare şi îmbolnăvire. Nu este nicio problemă dacă te infectezi şi ai imunitate. Cel mai probabil vor exista şi alte valuri ale pandemiei. Acest însă va fi unul destul de puternic, destul de intens. Sunt prognoze care merg până la 17.000 de cazuri pe zi. Este unul dintre scenarii. (...) Important este cum trecem peste acest val patru. Sigur că lucrurile puteau fi făcute mai bine. Nu a ştiut nimeni care este cea mai potrivită abordare. Cel mai important lucru care a cauzat dezvoltării ulterioare a pandemiei este că nu avem o cultură a lucrului împreună. Atunci când toată societatea a acţionat împreună. Amintiţi-vă luna mai 2019, rezultatele s-au văzut", a declarat Andrei Baciu, vineri la Digi24.

Secretarul de stat consideră că neîncrederea în vaccinarea împotriva COVID-19 nu vine de la medici, ci de la o "maşinărie de fake news" care are un impact foarte mare în societate.

"Toate persoanele care încă nu au luat decizia de a se vaccina au luat această decizie din motive de siguranţă. Au considerat că această decizie îi ţine în siguranţă. Şi aici intervine partea de fake news. Întregul corp medical din România nu se identifică în totalitate cu corpul ştiinţific care a prelucrat aceste argumente referitoare la vaccin. Nu cred că medicii răspândesc neîncrederea în vaccinare. Maşinăria de fake news este însă puternică şi are un impact foarte mare. Trebuie să contrabalansăm aceste informaţii false. Beneficiile vaccinării le comunicăm şi le transmitem", a afirmat Andrei Baciu.

Medicul a explicat și de ce nu a fost introdus mai repede şi în România certificatul verde.

"Certificatul verde vine şi garantează autenticitatea unui document care până acum era în format fizic, care nu face altceva decât să ateste apartenenţa la una dintre cele trei stări epidemiologice care au un risc mai scăzut al transmiterii virusului. Reprezintă oportunitatea prin care putem să ţinem societatea şi economia deschise. De ce nu am introdus mai repede certificatul verde? În România au fost zile cu foarte puţine cazuri. Există un decalaj cum a ajuns valul patru. Măsurile trebuie adaptate momentului. Certificatul verde este adoptat peste tot la nivel european. Ce înseamnă acest certificat verde? Este un mecanism prin care poţi să ai economia, societatea deschise. Vorbim de persoane care transmit mult mai puţin virusul. Respectând măsurile de protecţie, pot să îşi desfăşoare activităţile", a mai precizat declarat Baciu.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza